Τα Νέα του Συλλόγου
---------- . ----------

Έτος 2014

Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση: mailmaster@anavryta.gr και γράψτε μας νέα δικά σας ή άλλων αναβρυτινών.


Δεκέμβριος 2014
---------------------

[Α20150101]
Δεκέμβριος 2014 : Ευχές που έλαβε ο Σύλλογος για τα Χριστούγεννα και το Νέον Έτος.
Από τους κατωτέρω λάβαμε ευχές προς τον Σύλλογο για τα Χριστούγεννα και το Νέον Έτος και τους ευχαριστούμε πολύ :
- Αγγελάκος Ευάγγελος '57
- Αναστασίου Σταύρος '73
- Βαμβακάρης Χρήστος '64
- Βενέτης Πέτρος '61
- Γιαννίδης Κώστας '64
- Δραμυτινός Γιώργος '57
- Κανελλόπουλος Παναγιώτης '56
- Κουτούπης Θαλής '58
- Ολύμπιος Τάσος '59
- Παντελίδης Μάνος '67
- Παπανδρέου Κώστας '61
- Σοφιανού Τζένη, χήρα του αειμνήστου Κωστή Σοφιανού '57 και αδελφή των Ασημακόπουλων Παναγιώτη '58(+) και Νίκου '60
- Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων
- Χουρδάκης Γιώργος '70

Δείτε (πατώντας στους αντιστοίχους συνδέσμους) :
- Την ευχετήρια κάρτα που έστειλε ταχυδρομικώς το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
- Τις «ηλεκτρονικές» (εστάλησαν με ιμέιλ) ευχές του Σ.Α.Ε.Ε.Α. που όπως κάθε χρόνο μας ταξιδεύουν πολλά χρόνια πίσω. Αυτή την φορά περιλαμβάνουν δύο φωτογραφίες από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό των κτηρίων από τους μαθητές, ένα έθιμο που διατηρήθηκε σ' όλο το διάστημα λειτουργίας του Ε.Ε.Α. Η μία είναι από τον στολισμό στο Ανατολικό 41 χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο 1973 (από την συλλογή του Μιχάλη Μαυριδάκη '74) και η άλλη από τον στολισμό του Υμηττού 55 χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο 1959 (από την συλλογή του τότε Βοηθού Διευθυντή του Υμηττού, κ. Κώστα Πολίτη, ο οποίος εικονίζεται στην φωτογραφία με τον υπεύθυνο επί των εορτών τελειόφοιτο μαθητή Ανδρέα Καραντάνη '60).
Δεν θα μπορούσε, όμως, να μην περιλαμβάνεται στις «ηλεκτρονικές» ευχές και μία περιγραφή του εορτασμού των Χριστουγέννων στο Σχολείο, που πάντοτε ήταν λαμπρός και με πολλές δραστηριότητες. Πηγαίνουμε λοιπόν 55 χρόνια πίσω, στις 22/12/1959, τελευταία ημέρα στο σχολείο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως περιγράφεται στις σελ. 53 & 54 του τεύχους 13 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 1959) του περιοδικού «Ανάβρυτα» από τον υπεύθυνο μαθητή της συντακτικής επιτροπής, την οποία αποτελούσαν οι Κ. Κωστής '60, Γ. Απέργης '60, Γ. Ζήρος '60, Π. Πεχλιβανίδης '61 και Γ. Τουρκοβασίλης '62.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20150101,Α20141211]
11-31/12/2014 - Έκθεση χρηστικών & διακοσμητικών αντικειμένων εμπνευσμένων από την Ελλάδα.
Στην αίθουσα «The Box» του αποφοίτου Μιχάλη Κατσόγιαννου ’73, η δημιουργική ομάδα «We design» παρουσίασε την σειρά «Greece Revisited» με χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την Ελλάδα, τους μύθους, την ιστορία, την φύση και την καθημερινότητά της.
Τα εγκαίνια της εκθέσεως έγιναν την Πέμπτη 11/12/2014, στις 7:30 μ.μ. (βλ. πρόσκληση).
Η έκθεση έκλεισε τις πύλες της την Τετάρτη 31/12/2014.
Η διεύθυνση της αίθουσας «The BOX» είναι Δορυλαίου 12, Πλατ. Μαβίλη.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141224,Α20141211]
Τετάρτη 17/12/2014 - Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας» του Γιώργου Πίττα.
Την Τετάρτη 17/12/2014, στις 8:00 μ.μ., στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza, στην Πλατεία Συντάγματος (Βασιλέως Γεωργίου 2 και Σταδίου), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας» του Γιώργου Πίττα, συζύγου της αγαπητής μας Μπήλιως Τσουκαλά (βλ. πρόσκληση).
Στις 350 σελίδες του βιβλίου αυτού, αποτέλεσμα τριετούς προσπάθειας με επιτόπια έρευνα και καταγραφή, ο συγγραφέας έχει καταγράψει 100 προϊόντα της ελληνικής γης και τις κυριότερες παραγωγές τους, με στόχο «να αναδειχθεί ο απίστευτος πλούτος των ελληνικών μοναδικών προϊόντων αλλά και η σύνδεσή τους με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφλογιάννη, ο κ. Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τόνισε ιδιαιτέρως την αναφορά που γίνεται στο βιβλίο για το «ελληνικό πρωινό») και ο κ. Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Στην συνέχεια παρουσίασαν αναλυτικώτερα το βιβλίο η κα Μερόπη Παπαδοπούλου, Διευθύντρια του περιοδικού «Οινοχόος» και ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου. Ακολούθησε η Μπήλιω Τσουκαλά, η οποία αφού ανέφερε γενικά στοιχεία για το βιβλίο, έδωσε τον λόγο στον σύζυγό της και συγγραφέα του βιβλίου, Γιώργο Πίττα που με γλαφυρότητα αφηγήθηκε το πώς οδηγήθηκε στην συγγραφή αυτού του βιβλίου, του 7ου κατά σειρά που έχει γράψει, θέλοντας να αναδείξει τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία, ώστε να καταλάβουν την θέση που τους αξίζει. Η εκδήλωση έκλεισε με μία εξαίρετη, οπτικά και ακουστικά, πεντάλεπτη παρουσίαση των σελίδων του βιβλίου σε μεγάλη τηλεοπτική οθόνη.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141214,20141121,20140922]
Σάββατο 13/12/2014, ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2014.
Η εφετινή Ημέρα των Αποφοίτων εορτάσθηκε με λαμπρότητα το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014.
Μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών που σε κάποιες περιοχές προξένησαν σημαντικές ζημίες και προβλήματα, ο καιρός έδειξε την καλή του διάθεση και βοήθησε να γιορτάσουμε την Ημέρα των Αποφοίτων στο πανέμορφο αναβρυτινό περιβάλλον κάτω από μία ωραία λιακάδα.
Αθρόα η προσέλευση των μελών και λίγο μετά την 1:00 μ.μ. υποδεχθήκαμε τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Βασιλέα Κωνσταντίνο και όλοι προχωρήσαμε στο τόσο όμορφο και κατανυκτικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Γέμισε ο μικρός ναΐσκος, με πολλούς να αναγκασθούν να παρακολουθήσουν από το προαύλιο την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού από τον λίαν αγαπητό μας πατέρα Χρήστο. Αμέσως μετά τελέσθηκε και το μνημόσυνο για τον ιδρυτή του σχολείου μας, τον αείμνηστο Βασιλέα Παύλο που εφέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εις Κύριον εκδημία του (6/3/1964).
Στην συνέχεια όλοι κατευθυνθήκαμε στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ανατολικού (σήμερα στεγάζει το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων) που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την παραδοσιακή συνεστίαση. Στην είσοδο του κτηρίου μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Βασιλέα Κωνσταντίνο. Τον υποδέχθηκε μία ομάδα μαθητών του Π. Π. Γυμνασίου Αναβρύτων που ζήτησε να του μιλήσει, κάτι που έγινε σε μία από τις αίθουσες του Γυμνασίου όπου μέσα σε μία πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα διεξήχθη μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που απόλαυσαν όλοι.
Στην είσοδο του Ανατολικού μας περίμενε και το Ημερολόγιο 2015 του Συλλόγου μας που, λόγω της θλιβερής εφετινής επετείου που αναφέραμε, το κύριο θέμα του είναι αφιερωμένο στον Βασιλέα Παύλο, ο οποίος μαζί με την αείμνηστη Βασίλισσα Φρειδερίκη ίδρυσαν το 1949 το ιστορικό πλέον Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων.
Ακολούθησε η παραδοσιακή συνεστίαση, στην οποία κυριάρχησε η αναβρυτινή ατμόσφαιρα. Τελειώνοντας το φαγητό, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Ε. Ε. Αναβρύτων, Απόστολος Κάλλιος '56, ο οποίος ευχαρίστησε τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και όλους τους παρισταμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την πλέον χαρακτηριστική αναβρυτινή ετήσια εκδήλωση. Ακολούθως, είπε ότι δρομολογήθηκε η δημιουργία του ντοκυμανταίρ για το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, που είχε προ καιρού ανακοινώσει το Δ.Σ. του συλλόγου με αφορμή τα 50 χρόνια από την απώλεια του Βασιλέως Παύλου. Το αφιέρωμα αυτό ανέλαβε να υλοποιήσει ο κ. Νίκος Πολίτης, δημιουργός της ταινίας-ντοκυμανταίρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος Βασιλιάς» και ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την συνεστίασή μας. Ο Πρόεδρος Απόστολος Κάλλιος '56 έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της Ημέρας των Αποφοίτων και ιδιαιτέρως την Διοίκηση του Ι.Γ.Ε. και την Διευθύντρια του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αναβρύτων για την φιλοξενία που προσέφεραν στον σύλλογό μας.
Μετά τον Πρόεδρο του Συλλόγου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγο μας, Βασιλέας Κωνσταντίνος, εξέφρασε την χαρά του που είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στην ωραία αυτή εκδήλωση και αναφέρθηκε σε ένα-δύο περιστατικά από την ζωή του στα Ανάβρυτα. Τέλος, πήρε τον λόγο ο πρώην Πρόεδρος του συλλόγου μας, Ευάγγελος Αγγελάκος '57, ο οποίος πρότεινε να αναλάβει ο σύλλογος πρωτοβουλία για να στηθεί και πάλι στην θέση που είχε αρχικά τοποθετηθεί η προτομή του αειμνήστου Βασιλέα Παύλου, την οποία ο σύλλογός μας κατάφερε να διασώσει και να διαφυλάξει. Η προτομή αυτή, ελάχιστη τιμητική προσφορά του Συλλόγου μας στην μνήμη του Βασιλέως Παύλου, είχε φιλοτεχνηθεί από τον περίφημο Τήνιο γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα και στις 3/5/1966 είχε τοποθετηθεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο κοντά στο θεατράκι του σχολείου μας.
Μετά την συνεστίαση και με την φροντίδα του πάντοτε πρόθυμου και εξυπηρετικού προσωπικού του "Dijon", που όπως κάθε χρόνο είχε αναλάβει κι εφέτος τα της συνεστιάσεως, η «τραπεζαρία» ξανάγινε αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου.
Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με κάποια παιδιά και εγγόνια μελών μας και μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ είχαν ξεκινήσει να έρθουν στην εκδήλωση με μάλλον «βαριά» καρδιά, για να μη χαλάσουν το χατήρι του πατέρα ή παππού, δήλωσαν ότι τους άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα της εκδηλώσεως και ότι «θέλουν του χρόνου να ξανάρθουν».
Και του Χρόνου, λοιπόν!

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141211]
11-31/12/2014 - Έκθεση χρηστικών & διακοσμητικών αντικειμένων εμπνευσμένων από την Ελλάδα.
Στην αίθουσα «The Box» του αποφοίτου Μιχάλη Κατσόγιαννου ’73, η δημιουργική ομάδα «We design» παρουσιάζει την σειρά «Greece Revisited» με χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την Ελλάδα, τους μύθους, την ιστορία, την φύση και την καθημερινότητά της.
Τα εγκαίνια της εκθέσεως θα γίνουν την Πέμπτη 11/12/2014, στις 7:30 μ.μ. (βλ. πρόσκληση).
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου ε.έ. και οι ώρες λειτουργίας θα είναι :
Δευτέρα – Παρασκευή : 11:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.
Σάββατο : 11:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.
Θα είναι επίσης ανοικτή την Κυριακή 22/12 καθώς και Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 11:00 π.μ. – 6:00 μ.μ.
Η διεύθυνση της αίθουσας «The BOX» είναι Δορυλαίου 12, Πλατ. Μαβίλη.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141211,20141117]
Σάββατο 6/12/2014 - Συναυλία σύγχρονης μουσικής στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος Φιλίας, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμος Βρατσάνος '57, σε συνεργασία με τον οργανισμό Shonorities, παρουσίασε την συναυλία με τίτλο «Αντιθέσεις». Η συναυλία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, στις 20:30, στην Αίθουσα Συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. Είσοδος : 10 € (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι 5 €).
Το σύνολο Shonorities είναι μία ομάδα καλλιτεχνών που στοχεύει στην προβολή συνδυασμού έργων από συνθέτες διαφορετικής εθνικής καταγωγής και αποτελείται από τους Shie Shoji (φωνή), Στέλιο Χατζηιωσηφίδη (βιολί) και Jasmina Samssuli (πιάνο). Κατά την διάρκεια της συναυλίας παρουσιάσθηκαν έργα για γυναικεία φωνή, βιολί και πιάνο Iαπώνων, Bρετανών και Eλλήνων συνθετών.
Δείτε την πρόσκληση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141211,20141117]
Δευτέρα 1/12/2014 - Παρουσίαση βιβλίου των Μάκη Φωκά '59 & Ευγένιου Πιέρρη με τίτλο «Γιατί ήμουν εγώ, γιατί ήταν εκείνος. Αναμνήσεις και ιστορίες δύο φίλων».
Το Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς και οι εκδόσεις «Φερενίκη» παρουσίασαν το βιβλίο των Ευγένιου Πιέρρη και Μάκη Φωκά '59 με τίτλο «Γιατί ήμουν εγώ, γιατί ήταν εκείνος. Αναμνήσεις και ιστορίες δύο φίλων». Η παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 1/12/2014, στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς, Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά. Εμίλησαν η δημοσιογράφος κα Μπήλιω Τσουκαλά, ο εκπαιδευτικός κ. Σπύρος Μολφέτας, η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς κα Λίλα Παπαδημητρίου και ο εκδότης κ. Χρήστος Ζαμπούνης.
Το αναβρυτινό ενδιαφέρον για το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνον ότι ο ένας από τους δύο συγγραφείς είναι απόφοιτος του Ε. Ε. Αναβρύτων αλλά και ότι στο βιβλίο αυτό έχει συμπεριλάβει αναφορές και φωτογραφίες από την ζωή του στα Ανάβρυτα.
Δείτε την πρόσκληση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Νοέμβριος 2014
---------------------

[Α20141211,20141129]
29 & 30/11/2013 - Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ανδρέα στο ομώνυμο εκκλησάκι του Σχολείου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, με φροντίδα του Ι.Γ.Ε., εορτάσθηκε πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Ανδρέα στο ομώνυμο εκκλησάκι στα Ανάβρυτα.
Την παραμονή, Σάββατο 29/11/2014, στις 5:00 μ.μ., τελέσθηκε ο Εσπερινός και την επομένη το πρωί (Κυριακή 30/11/2014) η Θεία Λειτουργία.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141121,Α20141117]
Παρασκευή 21/11/2014 - Διάλεξη με θέμα «Από τα Αρχαία Αυτόματα μέχρι τα Υπερσύγχρονα Ρομπότ».
Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος Φιλίας, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμος Βρατσάνος '57, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, διοργάνωσε διάλεξη με θέμα «Από τα Αρχαία Αυτόματα μέχρι τα Υπερσύγχρονα Ρομπότ: Ελλάδα, Ιαπωνία, Ανθρωπότητα» με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Μαυρίδη, Διδάκτορα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (ΙRML).
Η διάλεξη δόθηκε την Παρασκευή 21/11/2014 και ώρα 20:30, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα. Είσοδος : 10 € (φοιτητές 5 €). Δείτε την πρόσκληση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Οκτώβριος 2014
---------------------

[A20141117,A20141023]
Σάββατο 25/10/2014 το ετήσιο μνημόσυνο για τον Κώστα Κουτρούμπα.
Πέρασε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας Κώστας Κουτρούμπας, ο για πολλά χρόνια άοκνος κηπουρός και συντηρητής του σχολείου μας, ο οποίος αγαπούσε πολύ το σχολείο και όλους μας και ήταν παρών σ’ όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας που γινόντουσαν στο σχολείο.
Το ετήσιο μνημόσυνό του έγινε το Σάββατο 25/10/2014, στις 10:40 π.μ., στον Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος, στο Νεκροταφείο Κηφισιάς. Ακολούθως η οικογένεια προσέφερε γεύμα και καφέ στο πλησίον εστιατόριο Σαλματάνη.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141023]
Τρίτη 21/10/2014, 7:00 μ.μ., επίδειξη Ιαπωνικής Τελετής του Τσαγιού (Cha no Yu).
Από τον απόφοιτο Δήμο Βρατσάνο '57, Πρόεδρο του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου Φιλίας, λάβαμε στις 13/10/2014 ιμέιλ για την επίδειξη Ιαπωνικής Τελετής του Τσαγιού (Cha no Yu) που έγινε την Τρίτη 21/10/2014, στις 7:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη από την Καθηγήτρια Κυρία Μichiko Nojiri, εκπρόσωπο στην Ρώμη της Σχολής Urasenke που είναι μια από τις τρεις σπουδαιότερες Σχολές της ιαπωνικής τελετής του τσαγιού μαζί με την Οmotesenke και την Mushakojisenke.
Πaραθέτουμε την αφίσα της εκδηλώσεως καθώς και το κείμενο με συμπληρωματικές πληροφορίες που συνόδευε το ιμέιλ.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141016,Α20141008,Α20140921]
Τρίτη 14/10/2014, 7:00 μ.μ., ομιλία του αποφοίτου Παναγιώτη Σουκάκου '58, Καθηγητή Ορθοπαιδικής, στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με θέμα «Χαρτογραφία και Ιατρική».
Στο πλαίσιο των εκλεκτών και ενδιαφερουσών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη εντάχθηκε ομιλία του αποφοίτου και εκλεκτού επιστήμονα, καθηγητή Ορθοπαιδικής, Παναγιώτη Σουκάκου '58, με θέμα «Χαρτογραφία και Ιατρική. Στον απόηχο του χρόνου και του χώρου. Διδάγματα από την Ιστορία».
Η ομιλία έγινε την Τρίτη 14/10/2014, στις 7:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Μέσα στο γεμάτο κόσμο αμφιθέατρο είδαμε και πολλούς αναβρυτινούς και όλοι μαζί απολαύσαμε την γλαφυρή αφήγηση του Τάκη Σουκάκου '58 που σύντομα, απλά και εμπεριστατωμένα μας παρουσίασε, με παράλληλη προβολή διαφανειών, τους από αρχαιοτάτων χρόνων παράλληλους δρόμους Χαρτογραφίας και Ιατρικής. Μετά την ομιλία είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις μας πίνοντας ένα ποτήρι κρασί στο ισόγειο και στον κήπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Παραθέτουμε την σχετική πρόσκληση.
Σημ.: Η διεύθυνση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης είναι Σουηδίας 61 και Αναπήρων Πολέμου, πίσω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η είσοδος για το αμφιθέατρο Cotsen Hall είναι στην οδό Αναπήρων Πολέμου 9.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141023]
Μία άγνωστη στον πολύ κόσμο πτυχή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η γλυπτική, παρουσιάσθηκε από τον Μεγακλή Ρογκάκο '90.
Μίαν άγνωστη στον πολύ κόσμο πτυχή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την γλυπτική, έχει μελετήσει ο απόφοιτος 1990 του Κλασικού Λυκείου Αναβρύτων και ιστορικός της Τέχνης, Μεγακλής Ρογκάκος '90 και την παρουσίασε στα Χανιά στις 14/10/2014 με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Με μία διάλεξη, μία έκθεση φωτογραφιών και μία έκδοση βιβλίου, όλα με θέμα «El Greco escultor? Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος αποδίδει τον Κόσμο των Ιδεών σε Τρεις Διαστάσεις», στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που εφέτος τιμά και την επέτειο των 400 ετών από τον θάνατο του Δομήνικου θεοτοκόπουλου (1541-1614).
Η διάλεξη δόθηκε στις 14/10/2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά, Κρήτη. Την ίδια ημέρα και στο ίδιο μέρος εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφιών του ιδίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 14/11/2014 και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα, παρουσιάσθηκε και το ομότιτλο βιβλίο του ιδίου με πολύτιμα στοιχεία για τα γλυπτά του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου καθώς και άλλων καλλιτεχνών.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141012]
Την Κυριακή 12/10/2014 έγινε η 2η επίσκεψη στο Κτήμα Τατοΐου.
Μεγάλη επιτυχία είχε η εφετινή επίσκεψη στο κτήμα Τατοΐου την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, που περιλάμβανε τα ανάκτορα και τα γύρω κτήρια και ήταν συνέχεια της περυσινής (6/10/2013) που είχαμε επισκεφθεί το υπόλοιπο κτήμα και τους βασιλικούς τάφους.
Συνολικά 66 άτομα (μεγάλοι και παιδιά) συμμετείχαν στην εκδρομή αυτή, από τους οποίους οι περισσότεροι παρακολούθησαν την εξαίρετη ξενάγηση και ιστορική αναδρομή που μας έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, κ. Κουτσαβλής, ενώ μία μικρή ...φρουρά έμεινε στην ταβέρνα «Θέα» φυλάγοντας τα ...τραπέζια μας για το γεύμα.
Στις 10:30 το πρωί, συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του κτήματος και στις 11 παρά 5 ξεκίνησε η ξενάγηση. Αυτή την φορά, μαζί με εμάς είχαν έρθει και κάποιοι άλλοι επισκέπτες, από ένα πολιτιστικό όμιλο κάποιου δήμου, που είχαν συμφωνήσει εκ των υστέρων με τον κ. Κουτσαβλή να συμπεριληφθούν στην ξενάγηση και επρόκειτο μετά τα ανάκτορα να συνεχίσουν στο υπόλοιπο κτήμα.
Το πρώτο μέρος της ξεναγήσεως (ανάκτορα και γύρω κτήρια) ξεπέρασε τις αρχικά υπολογισθείσες 1,5 με 2 ώρες αλλά η γλαφυρή περιγραφή από τον κ. Κουτσαβλή δεν μας άφησε να καταλάβουμε πώς πέρασε η ώρα. Αμέσως μετά φύγαμε για την ταβέρνα «Θέα» όπου μας περίμενε η μικρή μας ...φρουρά. Εκεί μας υποδέχθηκε και μας περιποιήθηκε η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας, κυρία Μαρία Βούλγαρη, με τους συνεργάτες της (οι περισσότεροι μέλη της οικογενείας της - παιδιά - εγγόνια - δισέγγονο) αφήνοντας σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις για την προθυμία και ταχύτητα στην εξυπηρέτηση και, το κυριώτερο, για την ποιότητα και το καλό μαγείρεμα των φαγητών της.
Η ωραία ημέρα, το ανεπανάληπτο περιβάλλον, η εξαίρετη ξενάγηση και η απόλαυση του καλομαγειρεμένου φαγητού συνετέλεσαν στο να φύγουν όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις και αυτοί που δεν είχαν έρθει στην περυσινή ξενάγηση ρωτούσαν επανειλημμένως πότε θα προγραμματισθεί επανάληψη αυτής για να επισκεφθούν το υπόλοιπο κτήμα. Ως ένδειξη εκτιμήσεως και έκφραση ευχαριστιών για την ωραία
ξενάγηση και ιστορική αναδρομή από τον κ. Κουτσαβλή, οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση έκαναν μία συμβολική χορηγία στον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου.
Κατά σύμπτωση, την προηγούμενη ημέρα, το παιδικό ένθετο «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» της εφημερίδας «Καθημερινή» του Σαββάτου 11/10/2014, περιέγραφε μία παρόμοια «Βόλτα στο Τατόι» σελ. 6-7 και σελ.8.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20141008,Α20140922,Α20140724,Α20140604]
Κυριακή 12/10/2014 η 2η επίσκεψη στο Κτήμα Τατοΐου.
Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, στις 10:30 το πρωί, θα γίνει η 2η επίσκεψη στο Κτήμα Τατοΐου. Θα περιλαμβάνει τα Ανάκτορα και γενικώς τα τμήματα που δεν επισκεφθήκαμε πέρυσι. Αμέσως μετά, η ξενάγηση θα συνεχισθεί, για όσους επιθυμούν, στο υπόλοιπο τμήμα του Κτήματος Τατοΐου που είχαμε επισκεφθεί πέρυσι. Ξεναγός μας θα είναι και πάλι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, κ. Βασίλης Κουτσαβλής, του οποίου δεν ξεχνάμε την εξαίρετη περυσινή ξενάγηση και ο οποίος μας είπε ότι ευχαρίστως θα επαναλάβει και την περυσινή ξενάγηση για όσους δεν είχαν έρθει τότε. Για τον λόγο αυτό, όπως μας ενημέρωσε την Δευτέρα 6/10/2014, στην ξενάγηση θα συμμετάσχουν και μέλη ενός πολιτιστικού συλλόγου και παρεκάλεσε να γίνει δεκτή αυτή η παρέκκλιση απο την αρχική συνεννόηση, πράγμα που δεν αρνηθήκαμε.
Έτσι, η συνάντησή μας θα γίνει την Κυριακή 12/10/2014, στις 10:30 το πρωί, όπως και πέρυσι, στην είσοδο του Κτήματος (βλ. χάρτη και αναλυτικό σημείωμα Γιώργου Δραμυτινού '57) και η ξενάγηση θα αρχίσει στις 11:00 ακριβώς.
Το πρώτο μέρος της ξεναγήσεως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 ώρες και 3 ώρες το δεύτερο (για όσους δεν είχαν έρθει πέρυσι). Απαραίτητα τα κατάλληλα (ανάλογα και με τον καιρό) ενδύματα και υποδήματα (κατά προτίμηση αθλητικά) καθώς και πόσιμο νερό και ό,τι άλλο μπορεί καθένας να χρειασθεί στο διάστημα των 2 ή 5 ωρών.
Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσει προαιρετική συνεστίαση στην πλησίον ταβέρνα «Θέα», της οποίας η ιδιοκτήτρια, κυρία Μαρία Βούλγαρη, γεννήθηκε στο Κτήμα Τατοΐου αφού έμενε και εργαζόταν εκεί ο πατέρας της.
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην 2η αυτή επίσκεψη/ξενάγηση ή/και στην συνεστίαση παρακαλούνται να το δηλώσουν μέχρι το μεσημέρι (12:00) της Παρασκευής 10/10/2014 είτε με ιμέιλ στην διεύθυνση mailmaster@anavryta.gr είτε τηλεφωνικώς στον Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου μας, Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64 (2108031345, 6943 8 9 10 11).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Σεπτέμβριος 2014
---------------------

[A20141006,Α20140921,Α20140724]
1964-2014, 50 χρόνια από την αποφοίτηση της τάξεως του 1964.
Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 οι συμμαθητές μας της τάξεως του '64 γιόρτασαν τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή τους. Το πρόγραμμα του εορτασμού ...μαγειρεύθηκε με πολύ μεράκι και περιλάμβανε δείπνο στον Αθλητικό Όμιλο Κηφισιάς (Παύλου Μελά & Τατοΐου, Κηφισιά), μουσική από D.J. και χορό με μουσική εκείνων των χρόνων.
Η εκδήλωση, στην οποία υπήρξε απαρτία εκτός τριών δικαιολογημένων απουσιών, ξεκίνησε με τον ...πανηγυρικό της ημέρας από τον Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64 και συνεχίσθηκε με την διανομή των αναμνηστικών, το δείπνο και τον χορό μέχρι τις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα! Τηρήθηκε το τυπικό των συνεστιάσεών μας με τον Κώστα Γιαννίδη '64, Φύλακα κατά το σχολικό έτος 1963-64 να καλεί τους συνδαιτημόνες να σηκωθούν για να γίνει η προσευχή και να αρχίσει το δείπνο. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το ...ομαδικό κόψιμο της τούρτας, την οποία έφερε στην αίθουσα ο Άρης Εμμανουήλ '64 ντυμένος με την απογευματινή γκρι στολή του σχολείου (βλ. φωτ.)! Και βέβαια δεν έλειψαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες (στο τραπέζι και γύρω από την τούρτα) ούτε βέβαια τα συνηθισμένα τότε ...κερατάκια.
Τους ευχόμαστε να γιορτάσουν και τα 60 χρόνια όλοι μαζί, δεμένοι και αγαπημένοι όπως πάντοτε, με το ίδιο κέφι και την ίδια νεανική ικμάδα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[A20141007]
Απεβίωσε ο απόφοιτος Ευάγγελος Γεωργίου '57, πρέσβυς ε.τ.
Την Τετάρτη 24/9/2014 απεβίωσε ο απόφοιτος Βαγγέλης Γεωργίου '57, πρέσβυς ε.τ. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 27/9/2014, στις 11:00 το πρωί, στο Β' Κοιμητήριο Αθηνών, σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος.
Την θλιβερή είδηση μάθαμε λίγες ημέρες μετά, από τον συμμαθητή του Γιώργο Δραμυτινό '57, ο οποίος με μία λιτή πρόταση στο ιμέιλ που μας έστειλε, αποδίδει εξαίρετα τον πλούτο του χαρακτήρα του αλησμόνητου συμμαθητή μας, ώστε να περιττεύει κάθε άλλη αναφορά : «... ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΣΕΜΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ».
Στην σύζυγό του, τον γιο του και τα αδέλφια του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[A20141117,Α20141008,Α20140916]
"Highbreeds" - Έκθεση έργων των Διονυσίου Φραγκιά και Τζώνστον Φόστερ στην γκαλερί Μπλέντερ 18/9-30/10/2014.
Συνεχίζεται η έκθεση "Highbreeds" με έργα των Διονυσίου Φραγκιά και Τζώνστον Φόστερ (Johnston Foster) στην Γκαλερί Μπλέντερ (The Blender Gallery), Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, σε συνεργασία με την Rare Gallery της Νέας Υόρκης. Την έκθεση αυτή επιμελήθηκε ο απόφοιτος 1990 του Κλασικού Λυκείου Αναβρύτων και ιστορικός της Τέχνης, Μεγακλής Ρογκάκος ‘90 και τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 18/9/2014, στις 7:00 μ.μ..
Η έκθεση θα διαρκέσει από 18/9 μέχρι 30/10/2014.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20140915]
Δύο προτάσεις του Θαλή Κουτούπη '58 προς την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 2016 ("Rio 2016").
Από τον Θαλή Κουτούπη '58 που επί πολλά χρόνια υπηρετεί και τιμά τον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων, λάβαμε στις 15/9/2014 το τακτικό ιμέιλ του με τα «Αποτυπώματα», κείμενα επίκαιρα με εύστοχες παρατηρήσεις, απόψεις και σχόλια. Ξεχωρίσαμε και παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο με τις δύο προτάσεις του προς την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 που θα γίνουν στην Βραζιλία ("Rio 2016").
----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20140922]
Ετήσιο μνημόσυνο για τα 71 χρόνια από την βύθιση του Υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης» (14/9/1943) και επανέκδοση του βιβλίου «Υποβρύχιον Υ1» του αειμνήστου Γενικού Δ/ντού του Ε.Ε.Α., Ηλία Π. Τσουκαλά.
Από την αγαπητή μας Μπήλιω Τσουκαλά λάβαμε ιμέιλ (20/9/2014) με τα νέα της και με θερμές ευχές προς τα μέλη μας. Μας ενημέρωσε ότι την Κυριακή 14/9/2014 παρέστη στην τελετή που έγινε στην Ελευσίνα στην μνήμη του Βασίλη Λάσκου, του κυβερνήτη του υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης» και των άλλων ναυτικών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις 14/9/1943 όταν το υποβρύχιο αυτό καταβυθίσθηκε από τους Γερμανούς.
Μας ενημέρωσε, επίσης, ότι πρόσφατα επανεκδόθηκε και κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού και με την υποστήριξη του Γ.Ε.Ν. το βιβλίο του πατέρα της «Υποβρύχιον Υ1» που αναφέρεται στις ηρωικές στιγμές που έζησε ο ίδιος στο υποβρύχιο αυτό, στο οποίο ήταν τότε Ύπαρχος. Πρόκειται για την 6η έκδοση του βιβλίου που πρωτοεκδόθηκε το 1951 και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20140908]
8/9/2014 - Τρεις ευχάριστες ειδήσεις για ισάριθμα μέλη μας.
Οι δύο πρώτες ειδήσεις αναφέρονται στα μέλη μας Δημοσθένη Ματάλα ’61 και Γιώργο Χουρδάκη ’70 που πρόσφατα απέκτησαν εγγόνια.
Η εγγονή του Δημοσθένη γεννήθηκε την ...σημαδιακή 3η Σεπτεμβρίου 2014 (σημαδιακή λόγω του συντάγματος του 1843 – μη πάει το μυαλό σας αλλού) και ο εγγονός του Γιώργου χθες (7/9/14) το πρωί.
Να τους ζήσουν και να είναι και αυτοί και οι οικογένειές τους καλά να τα χαίρονται.

Η τρίτη είδηση αναφέρεται κι αυτή σε εγγόνι, αυτό του Άρη Εμμανουήλ '64. Ο εγγονός του Άρη, Μαξιμίλιαν, θα πάει εφέτος σχολείο και σε ποιο μάλιστα, αν το φαντάζεσθε;;; Στο Gordonstoun της Σκωτίας!!!
Έτσι, ο παππούς Άρης έχει φοιτήσει στα Ανάβρυτα, ο νονός του εγγονού έχει φοιτήσει στο ένα αδελφό σχολείο, το Salem και ο εγγονός ξεκίνησε την φοίτηση (8/9/2014) στο άλλο αδελφό σχολείο, το Gordonstoun. Να πώς επιδρούν τα ...γονίδια από τον παππού και το ...λάδι από τον νονό!

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20140908,Α20140724]
Αναβλήθηκε για τον Μάιο 2015 η σχεδιαζόμενη για αρχές Οκτωβρίου (2-6/10/2014) εκδρομή-προσκύνημα στο Άγιον Όρος.
Αναβλήθηκε για τον Μάιο 2015 η εκδρομή-προσκύνημα στο Άγιον Όρος, που είχε προγραμματισθεί για το διάστημα από 2 έως 6 Οκτωβρίου 2014, διότι για το διάστημα αυτό είχε συμπληρωθεί πριν από πολύ καιρό ο περιορισμένος αριθμός προσκυνητών ανά ημέρα που έχει ορίσει το αρμόδιο γραφείο (100 Έλληνες και 10 αλλοδαποί).
Παραθέτουμε την αρχική ανακοίνωση με την σημείωση ότι για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015, ώστε να υποβληθεί εγκαίρως η απαιτούμενη αίτηση. Η ομάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ολιγομελής και τα 12 μέλη μας που ήδη δήλωσαν συμμετοχή θα έχουν προτεραιότητα στην νέα αίτηση.
Η αρχική ανακοίνωση έχει ως εξής :
Εκδρομή-προσκύνημα στο Άγιον Όρος προγραμματίζεται για ολιγομελή ομάδα από 2 έως 6 Οκτωβρίου 2014.
Εξυπακούεται ότι η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε άρρενες (όχι μόνο μέλη του Συλλόγου αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα). Τα έτερα ημίση αυτών μπορούν, αν θέλουν, να κανονίσουν κατά το ίδιο διάστημα δική τους εκδρομή σε εκτός Αγίου Όρους κοντινές περιοχές που έχουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.
Λόγω των κανόνων που έχει θέσει η Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους, πρέπει να υπάρξει δήλωση συμμετοχής το συντομώτερο δυνατόν, διότι υπάρχει περιορισμός 110 επισκεπτών ανά ημέρα. Επί πλέον, κάθε παρέα προσκυνητών δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 5 άτομα.
Για τον λόγο αυτό ανά 5 άτομα που θα δηλώνουν οριστική συμμετοχή θα προωθούμε την σχετική δήλωση στο Γραφείο Προσκυνητών του Αγίου Όρους για να παίρνουμε την σχετική άδεια. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 4 άτομα οπότε σύντομα θα αποσταλεί η πρώτη αίτηση συμμετοχής. Ενα από τα άτομα αυτά, ο Α' Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, Γιώργος Δραμυτινός '57, έχει επισκεφθεί επανειλημμένως το Άγιον Όρος και θα μας βοηθήσει στην κατάρτιση του προγράμματος.
Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού και της επισκέψεως (ποιες μονές θα επισκεφθούμε, ποιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί κλπ) θα καθορισθούν αργότερα ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής. Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την επίσκεψη στο Άγιον Όρος μπορεί να βρείτε στον ιστότοπο http://www.mountathosinfos.gr/pages/agionoros/pilgrims_info.gr.html αλλά και σε πολλούς άλλους ιστοτόπους στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετακίνηση από μονή σε μονή μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια, για όσους επιθυμούν μία ολιγόωρη πεζοπορία στο εκπληκτικό περιβάλλον του Αγίου Όρους, είτε με αυτοκίνητο καλώντας κάποιο από τα ειδικά «ταξί» που υπάρχουν εκεί. Σε κάθε διαδρομή θα μεταφέρουμε όλο τον εξοπλισμό που θα έχουμε μαζί μας οπότε αυτός θα πρέπει να είναι ο ελάχιστα αναγκαίος (θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση για το τι χρειάζεται). Σεντόνι και μαξιλαροθήκη είναι εκ των ών ουκ άνευ ενώ υπάρχει περίπτωση σε κάποια μονή το υπνοδωμάτιο που θα κοιμηθούμε να είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτά που είχαμε στο Σχολείο και ή χωρητικότητά του να ξεπερνά τα 25 άτομα. Δεν νομίζω, όμως, να μας πτοούν τέτοιες ...λεπτομέρειες.
Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για όσους δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το Άγιον Όρος αλλά και γι' αυτούς που έχουν ξαναπάει στο παρελθόν και θέλουν να ξαναζήσουν την ιδιαίτερη εκεί ατμόσφαιρα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20140908]
Απολογισμός του 16ετούς έργου (1999-2014) του Δημάρχου Οινουσσών Ευάγγελου Αγγελάκου '57.
Από τον επί 16ετία και μέχρι 31/8/2014 Δήμαρχο Οινουσσών, Ευάγγελο Αγγελάκο '57, ελάβαμε ιμέιλ (8/9/2014) με την παρουσίαση του έργου κατά την διάρκεια της 16ετούς θητείας του και με την ομιλία του κατά την λήξη αυτής της 16ετίας.
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Την Κυριακή 7/9/2014 τελέσθηκε το 40/θήμερο μνημόσυνο για τον αείμνηστο Βασίλη Βασιακώστα '61.
Το 40/θήμερο μνημόσυνο για τον απόφοιτο Βασίλη Βασιακώστα '61 τελέσθηκε την Κυριακή 7/9/2014, στις 10:30, στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κηφισιάς.
Εκτός από τους συγγενείς και φίλους παρευρέθησαν πολλοί αναβρυτινοί, συμμαθητές και μη, του Βασίλη. Μετά την εκκλησία προσφέρθηκε καφές στο πλησίον ζαχαροπλαστείο του αποφοίτου Βασίλη Βάρσου '60 όπου ξεχύθηκαν οι αναμνήσεις από την ζωή στο σχολείο κι αν δεν υπήρχε η απειλή της επερχόμενης βροχής μπορεί να μέναμε εκεί όλη την ημέρα κουβεντιάζοντας.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Αύγουστος 2014
---------------------

[Α20140706]
Ύδρα, Σάββατο 23 Αυγούστου 2014, φιλανθρωπική μουσική βραδιά στην μνήμη του Κωστή Σοφιανού '57.
Για 5η συνεχή χρονιά η Ένωση Ξενοδοχείων Ύδρας διοργάνωσε φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση στην μνήμη του αειμνήστου συμμαθητή μας, Κωστή Σοφιανού ’57, έξι χρόνια από τον θάνατό του. Ο Κωστής λάτρευε την κλασική μουσική και έπαιζε και ο ίδιος εξαιρετικό βιολί.
Η εφετινή εκδήλωση συμπεριλαμβανόταν στις υδραίικες εορταστικές εκδηλώσεις «Κουντουριώτεια» και έγινε το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014, στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της Μητροπόλεως Ύδρας. Όπως κάθε χρονιά, τα έσοδά της προορίζονται για το Νοσοκομείο της Ύδρας. Την εκδήλωση, που είχε μεγάλη επιτυχία, παρακολούθησε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Βασιλεύς Κωνσταντίνος '58, τέως Βασιλεύς των Ελλήνων μαζί με την Βασίλισσα Άννα Μαρία καθώς και ο απόφοιτος Τάκης Σουκάκος '58.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε κλασικά έργα για βιολί και πιάνο από τους καλλιτέχνες Γιάννη Γεωργιάδη (βιολί) και Κωνσταντίνο Δεστούνη (πιάνο). Παραθέτουμε την αναμνηστική φωτογραφία που μας έστειλε η αγαπητή μας Τζένη Σοφιανού με τους Βασιλείς, τον Δήμαρχο της ΄Υδρας και τους δύο καλλιτέχνες (βιολί Γιάννης Γεωργιάδης & πιάνο Κωνσταντίνος Δεστούνης).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Ιούλιος 2014
---------------------

Αιφνίδια απώλεια του αποφοίτου Βασίλη Βασιακώστα '61. Την Δευτέρα 28/7/2014 έγινε η κηδεία του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.
Το αγγελτήριο κηδείας στην εφημερίδα «Εστία», την Δευτέρα 28/7/2014, δεν άφηνε πολλά περιθώρια αμφιβολίας. Το όνομα, η ηλικία, οι αναφερόμενοι «φίλοι και συγγενείς» οδηγούσαν στο ότι πρόκειται για τον δικό μας συμμαθητή. Και δυστυχώς, κάποια στιγμή επιβεβαιώθηκε ότι ο Βασίλης Βασιακώστας '61 είχε «φύγει» αναπάντεχα από κοντά μας μετά από πολύ σύντομη και ραγδαίας εξελίξεως ασθένεια. Λίγους μήνες νωρίτερα, το Πάσχα, είχε αποβιώσει και η αγαπημένη του μητέρα.
Η κηδεία του έγινε την Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014, στις 4:00 π.μ., από τον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου. Από πλευράς του συλλόγου παρέστησαν ο Γιώργος Φραγκόπουλος '61, συμμαθητής του εκλιπόντος, και ο Μιχάλης Μπαξεβάνης '70 αφού οι όλες συνθήκες δεν επέτρεψαν να πληροφορηθούμε εγκαίρως το δυσάρεστο αυτό γεγονός.
Ευχόμαστε να είναι αιωνία η μνήμη του αγαπητού μας Βασίλη και στους δικούς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Στις 24/7/2014 ελάβαμε και παραθέτουμε ιμέιλ για την ενδιαφέρουσα εκδήλωση Startdom Weekend in Athens (5-7/9/2014) για την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών.
Από τον δημοσιογράφο Αθανάσιο Χ. Παπανδρόπουλο ελάβαμε ιμέιλ (24/7/2014) για να ενημερώσουμε τα μέλη μας για την εκδήλωση Startdom Weekend in Athens που θα γίνει από Παρασκευή έως Κυριακή 5-7 Σεπτεμβρίου 2014 και σχετίζεται με την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών.
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Στις 21/7/2014 ελάβαμε και παραθέτουμε ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιογράφου, Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εστία (7/4/2014) με τίτλο «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις».
Από τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου μας και Δήμαρχο Οινουσσών, Ευάγγελο Αγγελάκο ’57, ελάβαμε ιμέιλ (21/7/2014) με λίαν ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιογράφου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εστία (7/4/2014) με τίτλο «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις».
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Κυριακή 6/7/2014, 10:15 π.μ.: 40/ήμερο μνημόσυνο για τον Χάρη Δούμα '57, στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών.
Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014, στις 10:15 π.μ., στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών, έγινε το 40/ήμερο μνημόσυνο στην μνήμη του Χάρη Δούμα '57. Από τον Σύλλογο παρευρέθη ο συμμαθητής του και Α' Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Δραμυτινός '57.
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Ιούνιος 2014
---------------------

20/6/2014 : Εκδήλωση προς τιμή των νέων αποφοίτων (σχολικού έτους 2013-2014) του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων.
Την Παρασκευή 20/6/2014 το βράδυ έγινε στο Ya Cafe - Restaurant-Lounge, στο Άλσος Ελληνικού Στρατού, στην περιοχή Γουδή, η εκδήλωση για την αποφοίτηση των μαθητών της 3ης Λυκείου (σχολικού έτους 2013-2014) του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αναβρύτων που διοργανώνει κάθε χρόνο την εκδήλωση, μάς έκανε κι εφέτος την τιμή να προσκαλέσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να παρευρεθεί στην εκδήλωση αυτή. Απουσιάζοντος του Προέδρου του Συλλόγου μας Απόστολου Κάλλιου '56 εκτός Αθηνών, στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Δραμυτινός '57 και ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64. Η ζωντάνια των μαθητών συνεπήρε καθηγητές, γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς και φίλους και όλοι απολαύσαμε μια όμορφη βραδιά.
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Αναβρύτων στην αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας ήταν, όπως κάθε φορά, πολύ θερμή και εκ μέρους του Διευθυντή του Λυκείου, κ. Κιουλάφα, εκφράσθηκε η επιθυμία να παρευρισκόμαστε και σε άλλες γιορτές του σχολείου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κ. Παλληκαράς, ο οποίος χαιρόταν την ίδια στιγμή και για την αποφοίτηση του δικού του γιου που, όμως, συνεπάγεται την αποχώρησή του από τον Σύλλογο Γονέων, τον οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Ακολούθησε ο Διευθυντής του Λυκείου, κ. Κιουλάφας, ο οποίος εφαρμόζοντας το "Multum in parvo" = «Πολλά εν σμικρώ») χαιρέτησε τους νέους αποφοίτους λέγοντας «Αγαπητοί μαθητές, Καλά αποτελέσματα, Κάθε καλό στη ζωή σας που μπορείτε να το αντέξετε» αποσπώντας θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από όλους και ιδιαιτέρως από τους μαθητές. Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Ειδικό μας Γραμματέα, Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και θερμές ευχές εκ μέρους του Συλλόγου μας προς τους νέους αποφοίτους του Π.Π.Λυκείου Αναβρύτων, τόνισε ότι το επίπεδο σπουδών του σχολείου ήταν ανέκαθεν και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και προανείγγηλε την ίδρυση, από ομάδα αποφοίτων διαφόρων χρονολογιών, ενός Συνδέσμου Αποφοίτων Αναβρύτων που θα συνδέει τους αποφοίτους όλων των ετών ανεξάρτητα από την ειδικώτερη μορφή που είχε κάθε φορά το σχολείο (Εθνικό Εκπαιδευτήριο, Γυμνάσιο Αριστούχων, Κλασικό Λύκειο, Πειραματικό Λύκειο κλπ). Τις ομιλίες έκλεισε η εκπρόσωπος των αποφοιτούντων μαθητών Χαρά Κάππου και η επιστάτρια κυρία Μαρία Μεντέ, η οποία μετά από πολλά χρόνια εργασίας στο σχολείο αποχωρεί συνταξιοδοτηθείσα και στην οποία ο Σύλλογος Γονέων απένειμε αναμνηστική πλακέτα. Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικής πλακέτας στους αποφοιτούντες μαθητές (φωτ.1, φωτ.2, φωτ.3, φωτ.4, φωτ.5, φωτ.6, φωτ.7, φωτ.8) και η όμορφη βραδιά συνεχίσθηκε με μιμήσεις καθηγητών από ένα μαθητή που έκανε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των καθηγητών, να ξεκαρδισθούν στα γέλια και έκλεισε με μουσική χορού που σήκωσε στην πίστα πολύ κόσμο.
Φεύγοντας ευχαριστήσαμε για μία ακόμη φορά τον απερχόμενο Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Αναβρύτων κ. Παλληκαρά, την Αντιπρόεδρο κα Σωτηροπούλου, την Γραμματέα κα Παπαλοπούλου και όλο το Δ.Σ. και ευχηθήκαμε οι προσπάθειές τους για την διατήρηση του υψηλού επιπέδου εκπαιδεύσεως στο σημερινό σχολείο να συνεχίζονται αόκνως και να φέρνουν συνεχώς καλύτερους καρπούς.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[Α20140604]
15/5-30/9/2014, Πανελλήνιος διαγωνισμός ποίησης Χαϊκού.
Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος Φιλίας (Πρόεδρος του οποίου είναι ο απόφοιτος Δήμος Βρατσάνος '57), ο Ελληνικός Κύκλος Χαϊκού( ΕΛ-ΚΥ-ΧΑ) και η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα προκηρύσσουν Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης χαϊκού με ελεύθερο θέμα.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 15 Μαΐου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 (βάσει σφραγίδας ταχυδρομείου). Μπορούν να λάβουν μέρος ποιητές που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και γράφουν χαϊκού στην ελληνική γλώσσα. Κάθε συμμετοχή περιορίζεται σε τρία (3) το πολύ χαϊκού που πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και υποβάλλονται σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίγραφα το καθένα. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία στους τρεις πρώτους βάσει της αποφάσεως της κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Νishibayashi Masuo, Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα (ως επίτιμο μέλος), Βάσση Κωνσταντίνο, ποιητή, τέως Πρέσβη της Ελλάδος στην Ιαπωνία, Βρατσάνο Δήμο, Πρόεδρο του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου Φιλίας, Παπαλεξανδρόπουλο Στυλιανό, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιαπωνολόγο και Τουμανίδη Χρήστο, ποιητή, μελετητή και ανθολόγο του ελληνικού χαϊκού. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2014. Τα χαϊκού που θα προκριθούν στην τελική φάση του διαγωνισμού θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ειδικής έκδοσης, που θα παρουσιαστεί στην τελετή απονομής των βραβείων.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην προκήρυξη και αφίσα του διαγωνισμού.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Τηλεοπτική συνέντευξη του Βασιλέως Κωνσταντίνου, τέως Βασιλέως των Ελλήνων.
Το βράδυ της Δευτέρας 2/6/2014 στην εκπομπή ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ του κυπριακού καναλιού ΡΙΚ παρακολουθήσαμε μεγάλη συνέντευξη του τέως Βασιλέως των Ελλήνων και Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου μας, Βασιλέως Κωνσταντίνου ’58, στον δημοσιογράφο Τάσο Τρύφωνος, με ενδιάμεση προβολή σημαντικών γεγονότων από την ζωή του.
Σε ερώτηση για τα παιδικά του χρόνια, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και το πόσο πολύ του άρεσε η ζωή εκεί. Ιδιαιτέρως τόνισε ότι στο σχολείο φοιτούσαν μαθητές από κάθε κοινωνική τάξη ανεξαρτήτως εισοδημάτων [Σ.τ.σ.: Σ' αυτό συνέτεινε η ευρεία λειτουργία του θεσμού των υποτρόφων (πλήρους ή μερικής υποτροφίας) με την βοήθεια χορηγιών από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Στον κύκλο των μαθητών αφ' ενός δεν γινόταν γνωστό ποιοι είναι υπότροφοι και αφ' ετέρου η ποινή για κάποιον που θα έθιγε υπότροφο έφθανε μέχρι την αποβολή].
Η συνέντευξη είχε αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο του ΡΙΚ όπου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του φορέα, θα παρέμενε για περ. 15 ημέρες : www.cybc-media.com/video/index.php/video-on-demand?task=play&id=10177&sl=cats

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Απεβίωσε ο Χάρης Δούμας '57, μαθητής των πρώτων χρόνων του Ε.Ε.Α.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης 3/6/2014 πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε ο παλαιός μαθητής Χάρης Δούμας ’57 καταβεβλημένος από καρδιαγγειακά προβλήματα. Η θλιβερή είδηση έφθασε αργά, την ώρα που γινόταν η κηδεία του στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.
Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Δούμας ΄57 εφοίτησε λίγα χρόνια στο σχολείο μας μέσα στο διάστημα 1950-1955, για το οποίο δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία. Ήταν γιος ενός εκ των Αφών Δούμα, το κατάστημα των οποίων (τότε Εμμ. Μπενάκη 4) είχε για πολλά χρόνια την αποκλειστικότητα (μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό) της προμήθειας των ημερησίων στολών των μαθητών (μπλε και γκρι) καθώς και των στολών εξόδου. Ο Χάρης δεν αποφοίτησε από το Ε.Ε.Α. αλλά είχε διατηρήσει επαφή με συμμαθητές του (της τάξεως του ’57) και ελάμβανε τα ενημερωτικά ιμέιλ του συλλόγου μας. Στους δικούς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Μάιος 2014
---------------------

Απεβίωσε ο Τάσος Σωτηρίου, καθηγητής σωματικής αγωγής και housemaster την περίοδο 1956-63
Το Σάββατο 31/5/2014 απεβίωσε σε νοσοκομείο των Πατρών ο πρώην καθηγητής σωματικής αγωγής και Housemaster Τάσος Σωτηρίου σε ηλικία 81 ετών. Η κηδεία του έγινε την Κυριακή 1/6/2014.
Ο Τάσος (Αναστάσιος) Σωτηρίου ήρθε στο σχολείο μας τον Οκτώβριο 1956 και ανέλαβε ως Βοηθός Housemaster στον Πύργο και παράλληλα ως καθηγητής σωματικής αγωγής. Από το επόμενο σχολικό έτος (1957-58) εκτελούσε χρέη Διευθυντή στον Πύργο και το σχολικό έτος 1962-63 ανέλαβε Housemaster στο Ανατολικό διατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια και την ιδιότητα του καθηγητή σωματικής αγωγής. Το 1963 διορίσθηκε στο Δημόσιο Γυμνάσιο Διακοπτού και απεχώρησε από το σχολείο μας. Όπως πληροφορηθήκαμε, διέμενε στην Κόρινθο. Στους δικούς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Στις 28/5/2014 εγκαινιάσθηκε το 2ο μέρος της εκθέσεως με τίτλο «AS asperger / Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός».
Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 εγκαινιάσθηκε το δεύτερο μέρος της εκθέσεως με τίτλο «AS asperger / Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός» που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου 2014 (Τρίτη-Σάββατο, 14:00-21:00, στην αίθουσα CHEAPART.HALANDRI στο Χαλάνδρι - λεωφ. Στρατάρχου Παπάγου 13 - βλ. σχετική αφίσα).
Το πρώτο μέρος της εκθέσεως εγκαινιάσθηκε στις 13/5/2014 και ολοκληρώθηκε στις 22/5/2014.
Την έκθεση (αμφότερα τα μέρη) επιμελήθηκαν οι επιμελήτριες Δώρα Βασιλάκου και Ευαγγελία Κωνσταντάκου με επιβλέποντα επιμελητή τον απόφοιτο και ιστορικό της τέχνης, Μεγακλή Ρογκάκο '90.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους διοργανωτές, το σύνδρομο Ασπεργκερ (συγκεκομμένα «AS») αποτελεί μία διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τη λεκτική επικοινωνία. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και συμπεριφορές, η προσήλωση σε συγκεκριμένες καταστάσεις με έντονο το εμμονικό στοιχείο, συγκροτούν κάποια από τα χαρακτηριστικά των ατόμουν που φέρουν το σύνδρομο AS.
H έκθεση προσδοκά να φωτίσει τις πτυχές του συνδρόμου – τα χαρακτηριστικά στοιχεία έκφρασης των ατόμων με AS, την αντίληψη που έχουν τα άτομα με AS για τον κόσμο, την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τα άτομα με AS, τον τρόπο αναπαράστασης του AS ως έννοια, και την κριτική στάση στην περιθωριοποίηση του AS ως ασθένεια. Ο τίτλος «AS asperger», που στα ελληνικά μεταφράζεται «ΩΣ άσπεργκερ», προτείνει στο κοινό να ταυτισθεί προσωρινά με τα άτομα με AS για να δει τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία. Με αφορμή το σύνδρομο, η έκθεση AS επανεξετάζει την παραδοξότητα των σχέσεων γενικά του σύγχρονου ανθρώπου με τους γύρω του, αλλά και με τον εαυτό του. Ο υπότιτλος της έκθεσης «Το παράδοξο του να είσαι άγριο ζώο ή θεός» εμπνέεται από σχετικό ρητό στα Πολιτικά του Αριστοτέλη. Έτσι, η έκθεση ταυτίζει τα άτομα με AS με ακραίες φύσεις ως άγριο ζώο ή θεός.
Στo δεύτερο μέρος, 10 καλλιτέχνες (διαφορετικοί από τους 10 του πρώτου μέρους) εμπνέονται από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις συμπεριφορές των ατόμων με σύνδρομο Άσπεργκερ και επιχειρούν μία εικαστική προσέγγιση του συνδρόμου δίνοντάς του παράλληλα κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Κάθε πρόταση αποτελεί μια ευρηματική εικαστική προσέγγιση στο ζήτημα αγγίζοντας και ευρύτερα θέματα που αφορούν στις σχέσεις του ατόμου με τον άλλο και τον εαυτό του.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Δύο ενδιαφέροντα θέματα από τον απόφοιτο Νίκο Μπούρα '69.
Από τον απόφοιτο Νίκο Μπούρα ‘69 λάβαμε (5/5 και 27/5/2014) τα ακόλουθα δύο ενδιαφέροντα θέματα :
α) Την ομιλία του Άγγλου ηθοποιού, συγγραφέα και παρουσιαστή, Στήβεν Φράυ (Stephen Fry) για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η ομιλία αυτή έγινε σε πολυπληθές ακροατήριο στο πλαίσιο ενός Intelligence2 Debate (Intelligence Squared Debate) και το σχετικό βιντεάκι έχει αναρτηθεί στο YouTube. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κάποιος τα περ. 6,5 λεπτά που διαρκεί η ομιλία για να ακούσει τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που παραθέτει ο ομιλητής. Είναι χαρακτηριστικό ένα από τα σχόλια που γράφτηκαν κάτω από το βιντεάκι : «Υπάρχουν ξένοι στον κόσμο που είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες»!
β) Μία εξαίρετη ηλεκτρονική έκδοση του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Αιγές: η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων», το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και μπορείτε να το απολαύσετε πατώντας εδώ θαυμάζοντας τόσο τον πλούτο των ευρημάτων όσο και την άψογη εκδοτική δουλειά.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Απρίλιος 2014
---------------------

Ποδηλασία στο Κτήμα Τατοΐου την Κυριακή 27/4/2014.
Από τον απόφοιτο και μέλος του Δ.Σ., Γιώργο Καμπαδέλλη '71, πληροφορηθήκαμε για την ποδηλατική εξόρμηση που διοργάνωσαν το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο Travel Bookstore (www.travelbookstore.gr) και η Trekking Hellas (www.trekking.gr) στο Κτήμα Τατοΐου την Κυριακή 27/4/2014 από 9:30 έως 15:30 (βλ. σχετική αφίσα).
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Απονομή Κρατικού Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης στον καθηγητή μας κ. Λίνο Μπενάκη.
Στις 25/4/2014 ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2013, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2012 και στα οποία κατέληξε η αρμόδια επιτροπή «μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις».
Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον παλαιό καθηγητή του σχολείου μας, καθηγητή Πανεπιστημίου, ιστορικό της φιλοσοφίας και ερευνητή, κ. Λίνο Γ. Μπενάκη, για τη μετάφραση του έργου «Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν» (Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν: Όπου και ο προτρεπτικός του Αριστοτέλους, τα πυθαγορικά συμβολικά παραγγέλματα και ο ανώνυμος σοφιστής του 5ου αιώνος) του Ιαμβλίχου Χαλκιδέως εκ της Κοίλης Συρίας, εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών (Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας) και στον καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργη Γιατρομανωλάκη για τη μετάφραση του έργου «Ιεροί λόγοι» του Αίλιου Αριστείδη, εκδόσεις Άγρα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Παρασκευή 24/4/2014 έγινε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Εταιρείας Επαγγελματικής & Επιχειρηματικής Δικτύωσης Αποφοίτων Βαρβακείου
Πριν από μερικούς μήνες μία παρέα αποφοίτων του Βαρβακείου (των ετών '78, '81, '82, '86, '88, 97 & '05) ίδρυσε την Εταιρεία Επαγγελματικής & Επιχειρηματικής Δικτύωσης Αποφοίτων Βαρβακείου με διακριτικό τίτλο «Δίκτυο VBN» (VBN=Varvakeio Business Network). Ο τίτλος της εταιρείας είναι σαφής ως προς τους στόχους της και η ίδρυσή της αποτελεί μία αξιέπαινη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια για επαγγελματική δικτύωση των αποφοίτων ενός σχολείου. Η εταιρεία αυτή θα δραστηριοποιηθεί ανεξάρτητα από τον αντίστοιχο σύλλογο αποφοίτων αλλά σε συνεργασία με αυτόν καθώς και με άλλους φορείς.
Την Παρασκευή 24/4/2014, στις 6:30 μ.μ., στον πολυχώρο Orange Grove της ολλανδικής Πρεσβείας, έγινε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της εταιρείας αυτής με συμμετοχή πολλών αποφοίτων και φίλων του Βαρβακείου αλλά και εκπροσώπων συλλόγων αποφοίτων άλλων σχολείων, όπως (με αλφαβητική σειρά) τα Ανάβρυτα, το Αρσάκειο, η Ιωνίδειος, το Κολλέγιο Αθηνών και το Πειραματικό που είχαν προσκληθεί με στόχο να διευρυνθεί η προσπάθεια του Δικτύου VBN και να επιτευχθούν ευρείες συνεργασίες.
Λόγω απουσίας εκτός Αθηνών του Προέδρου Απόστολου Κάλλιου '56 και του Γενικού Γραμματέα Νίκου Πουλάκου '62, τον Σύλλογο Αποφοίτων του σχολείου μας εκπροσώπησαν ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64 και το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Καμπαδέλλης '71.
Μετά από σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του αποφοίτου του Βαρβακείου και υπεύθυνου για την εκδήλωση, Δημήτρη Βασιλείου, του Λυκειάρχη του Βαρβακείου, κ. Μάντζου και του Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου, κ. Μπαχά, ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των τεσσάρων κυρίων ομιλητών με συντονίστρια την δημοσιογράφο κα Αλεξάνδρα Λεφοπούλου. Οι κύριοι ομιλητές ήσαν η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO People of Business, ο κ. Αντώνης Μακρής, πρόεδρος ΣΕΛΠΕ, ο κ. Θανάσης Παπανικολάου, CEO Goody's/Everest και ο κ. Δημήτρης Τσίγκος, CEO Virtual & StartTech Ventures.
Η μεγάλη συμμετοχή, η ενθουσιώδης ατμόσφαιρα της εκδηλώσεως και κυρίως η σοβαρή και άοκνη προσπάθεια των υπευθύνων του Δικτύου VBN προοιωνίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος, για την οποία οι εκπρόσωποι του συλλόγου μας έδωσαν θερμές ευχές προς τον υπεύθυνο του Δικτύου, κ. Δημήτρη Βασιλείου, ευχαριστώντας τον για την πρόσκληση προς τον Σύλλογό μας.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Συνεχίζονται μετά το Πάσχα οι προπονήσεις χόκεϋ στο γήπεδο του Αγίου Κοσμά.
Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή (11-15/4/2014 - βλ. πιο κάτω)) της μεικτής ελληνικής ομάδας «La Brigata del Diabolo» (με συμμετοχή και αναβρυτινών) στο φιλικό τουρνουά της Βιέννης, συνεχίζονται μετά το Πάσχα (20/4/2014) οι προπονήσεις χόκεϋ στο γήπεδο του Αγ. Κοσμά.
Η αγάπη για το χόκεϋ και η επιβεβλημένη στην εποχή μας ανάγκη για άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής καταστάσεως είναι ισχυρά κίνητρα για την συμμετοχή στις προπονήσεις αυτές (για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Γιώργο Δραμυτινό '57 - 6977 451181).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Πέμπτη 17/4/2014 - Τελετή παραδόσεως στην Αθλητική Ένωση Βοστώνης των χρυσών στεφάνων για την απονομή τους στους νικητές του Μαραθωνίου δρόμου της Βοστώνης.
Την Πέμπτη 17/4/2014, στην Αίθουσα με τις Σημαίες (Flaggs Hall) του Κυβερνείου της Μασαχουσέτης (Massachussets State House), έγινε η παράδοση των χρυσών στεφάνων για την απονομή τους στους νικητές του 118ου Μαραθωνίου της Βοστώνης. Στην τελετή παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η πολιτική ελίτ της Πολιτείας της Μασαχουσέτης και κάτοικοι της Βοστώνης, συνολικά περισσότερα από 300 άτομα. Η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος Βοστώνης, κα Ιφιγένεια Καναρά, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Αθλητικής Ενώσεως Βοστώνης (Boston Athletic Association) τα χρυσά στεφάνια για την απονομή τους στους νικητές του Μαραθωνίου (φωτογραφίες από την εκδήλωση: φωτ.1, φωτ.2 (δεξιά ο Δημ. Κυριακίδης '62) , φωτ.3)
Οι στέφανοι αυτοί, κατασκευασμένοι στην Ελλάδα από φύλλα ελαιοδένδρων του Μαραθώνα, επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατίων, ήσαν δωρεά του Δημήτρη Κυριακίδη '62 στην μνήμη του Μαραθωνοδρόμου πατέρα του, Στέλιου Κυριακίδη, που είχε κερδίσει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 με την απαράμιλλη εκείνη προσπάθειά του. Σημειωτέον, ότι η ιστορία του Μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη και κυρίως η συμμετοχή και η νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης του 1946 είναι πολύ γνωστή στις ΗΠΑ καθώς και στην πλειονότητα των μαραθωνοδρόμων παγκοσμίως.
Με την χειρονομία του αυτή ο Δημήτρης Κυριακίδης σηματοδότησε και δύο επετείους. Αφ' ενός την 30η επέτειο από την πρώτη τελετή παραδόσεως των επάθλων αυτών από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Βοστώνης στην Αθλητική Ένωση Βοστώνης (το 1993) και αφ' ετέρου την 1η επέτειο από την τρομοκρατική επίθεση στον περυσινό Μαραθώνιο της Βοστώνης, κατά την οποία εξερράγησαν δύο βόμβες κοντά στον τερματισμό σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας σοβαρότατα πολλά άλλα. Ειδικώτερα, ως αυτόπτης μάρτυρας ο ίδιος του περυσινού τραγικού γεγονότος καθώς βρισκόταν απέναντι από το σημείο που εξερράγησαν οι βόμβες, επισημαίνει την γενική υποστήριξη προς τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, τονίζει την ενότητα του διεθνούς κινήματος για τον Μαραθώνιο δρόμο και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα προς όλους : "We are strong, we are united and we keep on running".
Το 2010 ο Δημήτρης Κυριακίδης είχε ξαναπροσφέρει τα έπαθλα αυτά στην Αθλητική Ένωση Βοστώνης μέσω του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Βοστώνης, με την ευκαιρία του εορτασμού των 2500 ετών από την Μάχη του Μαραθώνα.
Ο 118ος Μαραθώνιος δρόμος της Βοστώνης έγινε την Δευτέρα 21/4/2014 με συμμετοχή περί των 36.000 αθλητών κάθε κατηγορίας (ανδρών, γυναικών, με αναπηρικά αμαξίδια κλπ). Τελείται ανελλιπώς από το 1897 κατά την Ημέρα των Πατριωτών, την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου κάθε χρόνο σε διαδρομή μήκους 42.195 μέτρων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το συμπόσιο για τον Μαραθώνιο δρόμο, την Τρίτη 22/4/2014, στο Πανεπιστήνιο Harvard, με τον Δημήτρη Κυριακίδη '62 ανάμεσα στους ομιλητές ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Μαραθωνίου (βλ. σχετική αφίσα).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Προβολή ταινίας-ντοκυμανταίρ για τον Βασιλέα Παύλο, με τίτλο «Παύλος, ένας ασυνήθιστος Βασιλιάς».
Από την εταιρεία παραγωγής MP Productions είχαμε πληροφορηθεί ότι η προβολή για το κοινό τής ταινίας-ντοκυμανταίρ με τίτλο «Παύλος, ένας ασυνήθιστος Βασιλιάς», η οποία αναφέρεται στην ζωή του Βασιλέα των Ελλήνων Παύλου, ιδρυτού του σχολείου μας, που εφέτος κλείνουν 50 χρόνια από τον θάνατό του, θα γινόταν (και πρέπει να έγινε) το Σάββατο 12/4, την Κυριακή 13/4 και την Μ.Δευτέρα 14/4/2014 στο Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2 και Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας σε δύο προβολές κάθε ημέρα, μία στις 6:00 μ.μ. και μία στις 8:00 μ.μ. και το εισιτήριο ήταν 7,00 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες παρείχοντο από τον ιστότοπο www.noordinaryking.com.
Δυστυχώς, ένα ταξίδι μας εκτός Αθηνών εκείνες τις ημέρες δεν μας επέτρεψε να δούμε την ταινία για να σας ενημερώσουμε. Πληροφορηθήκαμε, όμως, ότι πολύς κόσμος παρακολούθησε τις προβολές και ότι η ταινία άρεσε πολύ, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και αντικειμενική.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Αγώνες χόκεϋ στην Αυστρία 11-15/4/2014 με συμμετοχή ελληνικής μεικτής ομάδας (αναβρυτινών, βετεράνων και νεώτερων αθλητών και αθλητριών).
Όπως είχε ανακοινωθεί (από 2/10/2013), οι προπονήσεις χόκεϋ στο γήπεδο του Αγ. Κοσμά συνεχίσθηκαν εντατικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής, την λεγόμενη και «κουφή». Στο τέλος της εβδομάδας αυτής και συγκεκριμένα από τις 11 μέχρι τις 15/4/2014 η μεικτή μας ομάδα με το δυναμικό όνομα "La Brigata del Diabolo", αποτελούμενη από αναβρυτινούς αλλά και από νεώτερους αθλητές και αθλήτριες, συμμετείχε σε φιλικό τουρνουά στην Βιέννη όπου πέτυχε δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες με το Wien Hockey Club (3-0) και το Arminen SV Club (5-0).
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο συνδυασμός αγώνων χόκεϋ και τουρισμού στην πανέμορφη Βιέννη έδωσε την ευκαιρία σε αθλητές και συνοδούς να απολαύσουν ένα υπέροχο πενθήμερο.
Για τους λάτρεις του χόκεϋ και της καλής φυσικής καταστάσεως σημειώνουμε ότι μετά την Μεγάλη Εβδομάδα θα συνεχισθούν οι προπονήσεις χόκεϋ (σχετικές πληροφορίες : Γιώργος Δραμυτινός '57 - 6977 451181).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Έκθεση έργων του εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Μεράντζα 21/2-6/4/2014.
Την Κυριακή 6/4/2014 έκλεισε τις πύλες της η έκθεση έργων του εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Μεράντζα με θέμα «Αναζητώντας τον κοινό τόπο», στην Γκαλερί Μπλέντερ (The Blender Gallery), Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα. Την έκθεση αυτή επιμελήθηκε ο απόφοιτος 1990 του Κλασικού Λυκείου Αναβρύτων και ιστορικός της Τέχνης, Μεγακλής Ρογκάκος ‘90.
Το Σάββατο 5/4/2014, η Γκαλερί Μπλέντερ διοργάνωσε εκδήλωση για την λήξη της εκθέσεως. Την ημέρα αυτή, από τις 11:00 έως τις 18:00, ήσαν στην έκθεση ο καλλιτέχνης Δημήτρης Μεράντζας και ο επιμελητής αυτής, Μεγακλής Ρογκάκος '90 και στους επισκέπτες προσφερόταν καφές και κρασί (βλ. πρόσκληση καθώς και δημοσίευμα του Ν. Βατόπουλου στην Καθημερινή 2/4/2014).
Την ημέρα εκείνη (5/4/2014) επισκεφθήκαμε την έκθεση όπου μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή ο Μεγακλής Ρογκάκος '90 και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με τον δημιουργό των έργων. Κρατώντας και σιγοπίνοντας ένα ποτήρι με σαμπάνια, θαυμάσαμε ένα-ένα όλα τα έργα του Δημήτρη Μεράντζα, προερχόμενα από διάφορες περιόδους της πολύχρονης καλλιτεχνικής του δημιουργίας, με την βοήθεια και τα επεξηγηματικά σχόλια του Μεγακλή αλλά, το κυριώτερο, ακούγοντας από τον ίδιο τον καλλιτέχνη τι τον οδήγησε να δημιουργήσει κάθε έργο του και τι δυσκολίες αντιμετώπιζε κάθε φορά στην ολοκλήρωσή του.
Από τα έργα, που ήσαν όλα εντυπωσιακά, παρουσιάζουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα :
- «Γένεσις», που παρουσιάζει ένα μεγάλο πάγκο κρεοπωλείου με σκαμμένο περίτεχνα το εσωτερικό του και με μία τρύπα στο βάθος του, παραπέμποντας σε κρατήρα ηφαιστείου και όχι μόνο.
- «Το φιλί», που αποτελείται από δύο γερμανικά πιστόλια Λούγκερ, κατεστραμμένα από την πρέσσα της Αστυνομίας για να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν, που το στόμιο της κάννης του ενός «φιλάει» το στόμιο του άλλου.
- «Χρήσιμα τριψήφια τηλέφωνα - 199» (Σ.τ.σ. : Είναι ο αριθμός της Πυροσβεστικής), που στα χνάρια του μύθου του Περσέα και της Μέδουσας, δεν επιτρέπει στον θεατή να δει τον κρυμμένο Θεό της Φωτιάς παρά μόνο μέσα από καθρέπτη και εφ' όσον πλησιάσει πολύ κοντά στο έργο.
- «Μελαγχολία», την οποία ο καλλιτέχνης αποτυπώνει με ευαισθησία μέσα από ένα κρίνο που κρέμεται ανάποδα από ένα τσιγκέλι.
Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.theblendergallery.com.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος 2014 στην Ύδρα, στις 5 και 6/4/2014.
Το Σάββατο 5/4/2014 και την Κυριακή 6/4/2014 διεξήχθηααν στην Ύδρα οι Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος 2014 (Hydra’s trail event 2014). Οι αγώνες περιλάμβαναν πέντε διαδρομές μικρών και μεγάλων αποστάσεων (κάθε δρομέας μπορούσε να επιλέξει μέχρι δύο διαδρομές) σε μαγευτικά ορεινά μονοπάτια της πανέμορφης Ύδρας.
Συνοπτικά στοιχεία στο συνημμένο φυλλάδιο που μας έδωσε η Τζένη Σοφιανού, μέλος της αναβρυτινής οικογένειας και Πρόεδρος της Ενώσεως Ξενοδόχων Ύδρας.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, την Παρασκευή 4/4/2014 στις 6:00 μ.μ.
Την Παρασκευή 4/4/2013, στις 6:20 μ.μ., ετελεσθη η Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, στα Ανάβρυτα, για έβδομη συνεχή χρονιά μετά την ανακαίνισή του.
Πολύς κόσμος στο εκκλησάκι, περίοικοι, περαστικοί, άνθρωποι του Ι.Γ.Ε. καθώς και πολλοί αναβρυτινοί. Ολοι παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την θαυμάσια αυτή Ακολουθία. Για μία ακόμη φορά είχαμε την χαρά να βρίσκεται ανάμεσα στους ψάλτες ο αγαπητός μας Δημήτρης Καστρισιανάκης '61 που με την ωραία του φωνή μας έφερε πιο κοντά στις αλησμόνητες εκείνες ημέρες που παρακολουθούσαμε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου είτε στο εκκλησάκι είτε στην βιβλιοθήκη του σχολείου ως μαθητές.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Πέμπτη 3/4/2014, παρουσίαση του βιβλίου «Στέλιος Κυριακίδης. Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό».
Την Πέμπτη 3/4/2014, στις 8:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λ.Κηφισίας & Βικέλα 52, Χαλάνδρι, έγινε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Στέλιος Κυριακίδης. Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό» της Μαρίας Κοντού, εγγονής του μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη και ανηψιάς του αποφοίτου Δημήτρη Κυριακίδη '62. Το βιβλίο αναφέρεται στον θρυλικό μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, πατέρα του αποφοίτου Δημήτρη Κυριακίδη '62 και το προλόγισαν οι κ.κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Δρ. Κοινωνιολογίας, Παντελής Ξυριδάκης, Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού και η κυρία Μαρία Πολύζου, Πρέσβειρα του Μαραθωνίου Δρόμου. Αποσπάσματά του διάβασε η ηθοποιός και συγγραφέας Κάρμεν Ρουγγέρη.
[Στοιχεία από την στήλη του ΤΗΛΕΦΟΥ (Ελένη Μπίστικα) στην Καθημερινή 29/3/2014].

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Έκθεση γλυπτικής της γλύπτριας Μαίρης Παπαπακωνσταντίνου 2-7/4/2014.
Την Τετάρτη 2/4/2014, στις 7:00 μ.μ., ο απόφοιτος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας καθώς και Δήμαρχος Οινουσσών, Ευάγγελος Αγγελάκος ’57, εγκαινίασε την έκθεση γλυπτικής της γλύπτριας Μαίρης Παπανωνσταντίνου με θέμα «Η αρπαγή της Ευρώπης», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, κτήριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48.
Πριν από τα εγκαίνια, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου «Κωστής Παλαμάς» του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η διεθνώς αναγνωρισμένη γλύπτρια μας μίλησε για τα ερεθίσματα που την οδήγησαν στο έργο της αυτό με σημαντικότερο την ελληνικότητα του ονόματος της Ευρώπης (ανέφερε πλήθος επιχειρημάτων για το θέμα αυτό), την πολιτισμική επίδραση που άσκησε η Ελλάδα στην Ευρώπη καθώς και την ανάγκη αυτά να καταδειχθούν με έργα στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαιτέρως τώρα που η Ελλάδα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Το έργο της με τον τίτλο «Η αρπαγή της Ευρώπης» περιλαμβάνει μικρά γλυπτά καθώς και τα αντίστοιχα σχέδια γύρω από την αρπαγή της όμορφης Ευρώπης από τον μεταμφιεσμένο σε ταύρο Δία.
Λεπτομέρειες στην σχετική πρόσκληση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Μάρτιος 2014
---------------------

Διάλεξη Στέφανου Γερουλάνου '58 στις 31 Μαρτίου 2014 για την χειρουργική στο Βυζάντιο.
Λίαν ενδιαφέρουσα η διάλεξη του αποφοίτου και εκλεκτού επιστήμονα, καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου '58, με θέμα «Η χειρουργική στο Βυζάντιο», που δόθηκε στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Ευριπίδου 12, Αθήνα, αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών, 1ος όροφος (τηλ. 210 3216626), την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 και ώρα 17:00, με ελεύθερη είσοδο.
Ο ομιλητής, που πέραν των άλλων ιδιοτήτων του διετέλεσε και καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με απλό και γλαφυρό τρόπο άνοιξε μπροστά μας ένα άγνωστο ορίζοντα γεμάτο από τα επιτεύγματα των Ελλήνων της βυζαντινής περιόδου στον τομέα της Ιατρικής και ειδικώτερα της Χειρουργικής, οι οποίοι έχοντας ως βάση τον θεμελιωτή της Ιατρικής Ιπποκράτη, διεύρυναν σημαντικά και πρωτοποριακά τους ορίζοντες της επιστήμης τους και συνέτειναν στην περαιτέρω διάδοσή της στον υπόλοιπο κόσμο, σ' Ανατολή και Δύση. Ενδεικτικά και χωρίς να μειώνεται η συμμετοχή και το έργο άλλων, μπορούμε να αναφέρουμε το μεγάλο και πολύτιμο συγγραφικό έργο του σπουδαίου ιατρού, Παύλου Αιγινήτη, καταγόμενου από την Αίγινα, το οποίο μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες, ανατολικών και δυτικών χωρών και δίδαξε πολλές γενεές ιατρών για περισσότερους από 17 αιώνες! Σημειωτέον, ότι κάποιες από τις χειρουργικές μεθόδους της εποχής του παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι και σήμερα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Έκθεση παλαιών χαρτών από την συλλογή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου '58 στην Σπάρτη 29/11/2013 - 31/3/2014.
Την Δευτέρα 31/3/2014 ολοκληρώθηκε η περίφημη έκθεση παλαιών χαρτών του αγαπητού μας Παναγιώτη Ν. Σουκάκου ’58 που φιλοξενήθηκε στην Σπάρτη μετά την Ύδρα, τα Ιωάννινα και την Αθήνα.
Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 και η έκθεση θα κλείσει στις 31 Μαρτίου 2014. Το θέμα της είναι «Χαρτογραφία του χώρου και του χρόνου ... στο φως της ιστορίας και της θρησκείας» και φιλοξενείται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου έγιναν και οι εργασίες του 11ου Πολυθεματικού Ιατρικού Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Παραθέτουμε σχετικό Δελτίο τύπου, Πρόσκληση-τρίπτυχο1, Πρόσκληση-τρίπτυχο2, Περίληψη ομιλίας και αντιπροσωπευτικούς χάρτες.
Ο Σύλλογός μας διοργάνωσε εκδρομή στην Σπάρτη, 7-9 Μαρτίου 2014, λεπτομέρειες για την οποία υπάρχουν πιο κάτω.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Έληξε στις 31/3/2014 η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων εγγραφής νέων μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.
Στις 31/3/2014 έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής νέων μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το Π.Π.Γυμνάσιο Αναβρύτων και το Π.Π.Λύκειο Αναβρύτων. Εφέτος οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τον αριθμό των περυσινών, που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τρόπου επιλογής των μαθητών, με εξετάσεις (παλαιότερα γινόταν με κλήρωση).
Περισσότερες πληροφορίες υπήρχαν στους δύο συνδέσμους : εδώ ή εδώ.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

17/3/2014 - Νέο Δ.Σ. στο Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο με αναβρυτινή παρουσία.
Πληροφορηθήκαμε ότι ο απόφοιτος Κώστας Γιαννίδης ’64 επανεξελέγη Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου για την τετραετία 2014-2018. Παράλληλα, Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Κατσιγιάννης ’71 αυξάνοντας την αναβρυτινή παρουσία στο δραστήριο αυτό επιμελητήριο.
Τους ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια και να πετύχουν στο έργο τους που ενισχύει τους εμπορικούς δεσμούς της χώρας μας με την Κίνα, δύο χωρών με βαθιές πολιτισμικές ρίζες που σήμερα προχωρούν σε διαρκώς αυξανόμενη συνεργασία.
Οι εκλογές στο Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο έγιναν στις 17/3/2014 και η συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα στις 19/3/2014.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

16/3/2014 - Νέο ηλεκτρονικό βιβλίο από τον Θαλή Κουτούπη '58
Ένα νέο βιβλίο, μυθιστόρημα αυτή την φορά, με τίτλο «Ανάμεσα στο Άσπρο και στο Μαύρο» και υπότιτλο «όταν ο Διάβολος αγάπησε τον Άγγελο...». έγραψε και έδωσε σε ηλεκτρονική κυκλοφορία/πώληση ο φίλος παλαιός μαθητής Θαλής Κουτούπης '58.
Η διάθεση του βιβλίου γίνεται μόνον ηλεκτρονικά είτε μέσω των ηλεκτρονικών εκδόσεων www.stergioushop.com είτε μέσω του γνωστού amazon.com και η τιμή του είναι 8,00 ευρώ.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[15/3/2014] - Οι μαθητές της Α' Γυμνασίου του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αναβρύτων συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατασκευής ρομπότ.
Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αναβρύτων συμμετέχουν σε διεθνές πρόγραμμα κατασκευής υδρορομπότ (τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ νερού) σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Σχετικό δημοσίευμα είχε το ένθετο «Ερευνητές» της εφημερίδας «Η Καθημερινή» του Σαββάτου 15/3/2014.
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Εκπληκτική εκδρομή στην Σπάρτη 7-9 Μαρτίου 2014.
Η εκδρομή του Συλλόγου μας στην Σπάρτη πραγματοποιήθηκε από 7 έως 9 Μαρτίου 2014 και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για τον καιρό, αυτός ήταν ο καλύτερος που θα μπορούσε. Μετάβαση και επιστροφή έγινε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, κάτι που εφαρμόσθηκε και σε προηγούμενες εκδρομές και αποδείχθηκε ότι εξυπηρετεί περισσότερο και παρέχει μεγάλο βαθμό ευελιξίας. Μεγάλη συμμετοχή, 37 άτομα, παρ' όλο που έβαλε το χέρι του ο ...ιός της γρίππης και την τελευταία στιγμή έρριξε στο κρεββάτι τρία μέλη μας που αναγκαστικά ακύρωσαν την συμμετοχή τους.
Το πρόγραμμα είχε ως εξής :
Την Παρασκευή 7/3/2014 μετάβαση με ιδιωτικά αυτοκίνητα στην Σπάρτη και τακτοποίηση στα ξενοδοχεία Μενελάιο και Διόσκουροι.
Στις 7:00 μ.μ. συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σαϊνοπούλειου Ιδρύματος όπου ο απόφοιτος Τάκης Σουκάκος ’58, καθηγητής της Ιατρικής, μας μίλησε για την Σατιρική Χαρτογραφία, μία από τις 6 ενότητες που αφορούν στην χαρτογραφία, με προβολή πολλών σχετικών διαφανειών, προετοιμάζοντάς μας για την έκθεση παλαιών χαρτών που θα ακολουθούσε. Μας εντυπωσίασε το πώς οι χαρτογράφοι εκείνης της εποχής, συνδυάζοντας γνώσεις, καλλιτεχνία και σατιρική διάθεση, απέδιδαν με τους σατιρικούς χάρτες τα ιστορικά γεγονότα και την επιρροή των τότε μεγάλων δυνάμεων επάνω στα διάφορα κράτη.
Αμέσως μετά την ομιλία περπατήσαμε μέχρι την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης - Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα, και επισκεφθήκαμε την έκθεση παλαιών χαρτών από την συλλογή του Τάκη Σουκάκου ’58 με θέμα «Χαρτογραφία του χώρου και του χρόνου ... στο φως της ιστορίας και της θρησκείας». Η έκθεση αυτή φιλοξενείται εκεί από τις 29/11/2013 και αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση της χαρτογραφίας σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εκθέσεις χαρτών (Ύδρα, Ιωάννινα, Αθήνα) του ιδίου συλλέκτη.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την διευθύντρια της Πινακοθήκης, κυρία Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, για την θερμή υποδοχή και την συγχαίρουμε για το σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης.
Το ίδιο βράδυ, μετά την έκθεση, προχωρήσαμε σε γαστριμαργικές απολαύσεις στο εξαιρετικό τσιπουράδικο «Το ...50» που αυτοπροσδιορίζεται στην εξωτερική του πινακίδα ως «Μεζεδουργείο», όπου αναπληρώσαμε με τον καλύτερο τρόπο τις απωλεσθείσες δυνάμεις από την κούραση της ημέρας.
Το Σάββατο 8/3/2014 ξεκινήσαμε στς 10:00 το πρωί με επίσκεψη στο Μουσείο της Ελιάς και του Λαδιού, για το σχέδιο του οποίου βραβεύθηκε το 2005 ο απόφοιτος Δημήτρης Διαμαντόπουλος '62, αρχιτέκτονας, και στην κατασκευή του συμμετείχε ο απόφοιτος Κρίτων Κωνσταντίνου '57, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος ήταν μαζί μας στην εκδρομή. Στο μουσείο μάς υποδέχθηκε ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Γιαξόγλου που μαζί με τους Δημήτρη Διαμαντόπουλο '62 και Κρίτωνα Κωνσταντίνου '57 συμμετείχε στον σχεδιασμό και την κατασκευή του Μουσείου και, όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν η ψυχή του έργου. Την ξενάγηση στο Μουσείο έκανε η αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος κυρία Ασπασία Λούβη-Κίζη που γλαφυρά και εμπεριστατωμένα ξεδίπλωσε μπροστά μας την ιστορία και την εξέλιξη της ελιάς και του λαδιού με τις πάμπολλες ευεργετικές χρήσεις.
Αμέσως μετά πήγαμε στον Μυστρά, όπου μας ξενάγησε η ίδια έμπειρη βυζαντινολόγος, κυρία Ασπασία Λούβη-Κίζη, παρουσιάζοντάς μας και ζωντανεύοντας με την αφήγησή της την ζωή της εποχής εκείνης στα πανέμορφα εκείνα μέρη που δεν χόρταινε το μάτι μας να θαυμάζει.
Οι ωραιότατες ξεναγήσεις στο Μουσείο της Ελιάς και στον Μυστρά, για τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κυρία Ασπασία Λούβη-Κίζη, πήραν περισσότερο χρόνο από τον αρχικώς υπολογισθέντα οπότε δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε και το Μουσείο φωτογραφικών μηχανών «Τάκη Αϊβαλή» που είναι στον Μυστρά. Πρόκειται για ένα μουσείο που εγκαινιάσθηκε πριν από 1 χρόνο και η ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών που φιλοξενεί θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Ο αείμνηστος φωτογράφος Τάκης Αϊβαλής (απεβίωσε πριν ολοκληρωθεί το μουσείο) ξεκίνησε την συλλογή αυτή το 1940 και το 2001 έφθασε να περιλαμβάνει περί τις 1.000 μηχανές χαρίζοντάς του μία θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Ανάμεσα στις φωτογραφικές μηχανές πολλών και διαφόρων κατασκευαστών υπάρχουν και αεροφωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για δημιουργία χαρτών κλπ. Δυστυχώς και παρ' όλο που οι πληροφορίες μας ήσαν ότι το μουσείο αυτό είναι ανοικτό Σάββατο και Κυριακή 11:00-15:00, δεν κατέστη δυνατόν να το επισκεφθούμε ούτε την Κυριακή, διότι ήταν κλειστό και, όπως πληροφορηθήκαμε, ανοίγει άλλες ημέρες και ώρες.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την ξενάγησή μας στον Μυστρά, κατεβήκαμε λίγο πιο κάτω, στο καφέ-εστιατόριο «Ξενία» με την ζεστή αίθουσα και την μεγάλη θέα, όπου ο Δημοσθένης Ματάλας '61 μας περιποιήθηκε κερνώντας μας ωραίους μεζέδες και καλό τσίπουρο και κρασί. Την πανδαισία αυτή συμπλήρωσε η Τζένη Σοφιανού (χήρα του αειμνήστου Κωστή Σοφιανού '57 και αδελφή των Ασημακόπουλων Παναγιώτη '58(+) και Νίκου '60), η οποία είχε φέρει από την Ύδρα και μας κέρασε τα περίφημα υδραίικα αμυγδαλωτά.
Επιστρέφοντας στα ξενοδοχεία μάς περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη, μία καλαίσθητη χάρτινη τσάντα γεμάτη με διάφορα καλούδια από την παραγωγή του γνωστού Λάκωνα επιχειρηματία κ. Παναγιώτη Νίκα, φίλου των Δημοσθένη Ματάλα '61 και Παναγιώτη Σουκάκου ΄58, μαζί με μία πρόσκληση σε δείπνο για το ίδιο βράδυ σε ταβέρνα έξω από την Σπάρτη και μετά για ένα ποτό στο σπίτι του. Ήταν το δείπνο-έκπληξη που αναφερόταν στο πρόγραμμα της εκδρομής.
Η ζεστή και φιλόξενη διάθεση του κ. Παναγιώτη Νίκα μας χάρισε μία ανεπανάληπτη βραδιά τόσο στην ταβέρνα «Βοζόλας» έξω από την Σπάρτη όσο και λίγο μετά, στο σπίτι του, όπου μας φίλεψε βινσάντο και άλλα ποτά με την συνοδεία πιάνου από τον φίλο και κουμπάρο του, κ. Νίκο Ψυχογιό. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ό κ. Ψυχογιός έπαιξε στο πιάνο την μουσική από την παλιά ταινία «Κόκκινα φανάρια» και την αφιέρωσε στην εκλεκτή πρωταγωνίστρια, κυρία Κατερίνα Χέλμη, που συμμετείχε στην εκδρομή μας με τον σύζυγό της, καθηγητή και ακαδημαϊκό, κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, αμφότεροι προσκεκλημένοι του Τάκη Σουκάκου '58.
Λίγο πριν κλείσει η όμορφη βραδιά, ο Πρόεδρος του συλλόγου μας, Απόστολος Κάλλιος '56, ευχαρίστησε εκ μέρους όλων τον κ. Παναγιώτη Νίκα για την θερμή φιλοξενία του και την περιποίηση που μας έκανε και του χάρισε ένα αναμνηστικό στυλό με το σήμα του συλλόγου.
Την Κυριακή 9/3/2014 , Κυριακή της Ορθοδοξίας, όσοι από εμάς εκκλησιάσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, μετά την Θεία Λειτουργία, την περιφορά των εικόνων από νέες και νέους της Σπάρτης ντυμένους με παραδοσιακές βυζαντινές στολές.
Στην συνέχεια ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων και ολοκληρώθηκε η όμορφη αυτή εκδρομή που θα μείνει σε όλους αλησμόνητη.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Φεβρουάριος 2014
---------------------

Διάλεξη Στέφανου Γερουλάνου '58 στις 24 Φεβρουαρίου 2014.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη του αποφοίτου και εκλεκτού επιστήμονα, καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου '58, με θέμα «Κ. Π. Καβάφης: Ιστορικά ποιήματα» στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Ευριπίδου 12, Αθήνα, αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών, 1ος όροφος (τηλ. 210 3216626), την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 17:00.
Ήταν μία εξαιρετικά οργανωμένη και τεκμηριωμένη ομιλία επάνω στα ιστορικά πρόσωπα, στα οποία αναφέρεται ο Καβάφης στα ποιήματά του, με παράλληλη προβολή νομισμάτων, στα οποία απεικονίζονται τα πρόσωπα αυτά καθώς και φωτογραφιών σχετικών με την ζωή του Καβάφη και αποσπασμάτων από τα πιο ενδιαφέροντα σχετικά ποιήματά του. Μία διάλεξη, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών αποτελώντας μία τελείως διαφορετική από τα συνηθισμένα προσέγγιση της ποιήσεως του Καβάφη.
Ιδιαίτερο αναβρυτινό ενδιαφέρον είχε η συνομιλία του Στέφανου, λίγο πριν αρχίσει η διάλεξη, με μία κυρία από το ακροατήριο, η οποία τον ερώτησε πώς έγινε και ασχολήθηκε με την Ιστορία και την Ποίηση ενώ το κύριο αντικείμενό του είναι η Ιατρική. Η απάντηση του Στέφανου μας συγκίνησε, διότι ήταν ένας ύμνος για το σχολείο μας, με αναφορά στα ποικίλα ενδιαφέροντα που καλλιεργούσε στους μαθητές του και την θεώρηση για την ζωή που τους έδινε, καθώς και για τους καθηγητές μας και ιδιαιτέρως τον αείμνηστο Κ. Μοσχόπουλο, που του εμφύσησαν το έντονο ενδιαφέρον για την Βυζαντινή Ιστορία και την Ελληνική Φιλολογία.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Ιανουάριος 2014
---------------------

Κοπή βασιλόπιττας 2014, 27 Ιανουαρίου 2014:
Η κοπή της βασιλόπιττας του Σ.Α.Ε.Ε.Α. έγινε την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, στις 19:30, στην γνωστή φιλόξενη αίθουσα του 8ου ορόφου της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως (Μασσαλίας 22 & Διδότου, Αθήνα) που μας διατέθηκε με την συνδρομή του αποφοίτου Λεωνίδα Ασημακόπουλου '67. Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη και με χαρά είδαμε και πολλούς αποφοίτους νεωτέρων ετών που είχαμε καιρό να δούμε.
Ο Πρόεδρος Απόστολος Κάλλιος '56 έκανε μία σύντομη αναδρομή τόσο στο έτος που έφυγε όσο και στα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκαν τα Ανάβρυτα αφού εφέτος εορτάζουμε τα 65 χρόνια από την ίδρυσή τους και ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους 29 μαθητές. Ακολούθως, ο Ταμίας του Συλλόγου Χρήστος Κασιμάτης '73 διηγήθηκε, με τον γνωστό γλαφυρό του τρόπο, τρία χαρακτηριστικά γεγονότα στα Ανάβρυτα, ένα για καθένα από τους τρεις καθηγητές Σωματικής Αγωγής και Διευθυντές Κτηρίων, κ.κ. Κ. Πανίτσα, Κ. Πολίτη και Θ. Κουβάτσο, στους οποίους ήταν αφιερωμένο το εφετινό (2014) Ημερολόγιο του Συλλόγου. Αμφότερες οι ομιλίες απέσπασαν το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα όλων.
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιττας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Απόστολο Κάλλιο '56 και η καθιερωμένη κλήρωση για το νόμισμα που εφέτος έτυχε στον απόφοιτο Δημήτρη Μιχαλιτσιάνο '68.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

11 Ιανουαρίου 2014 - Έναρξη προπονήσεων του Α.Ο.Χόκεϋ Ανάβρυτα στην νέα του έδρα
Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 ο Αθλητικός Όμιλος Χόκεϋ «Ανάβρυτα» άρχισε προπονήσεις χόκεϋ για παιδιά στην νέα του έδρα, στον Δήμο Παπάγου. Πληροφορίες θα βρείτε στο Δελτίο Τύπου, στην αφίσα του Σωματείου, στο φύλλο 551-σελ.8 της τοπικής εφημερίδας «30 Μέρες» και βέβαια στον εμψυχωτή αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας, Γιώργο Δραμυτινό ΄57 (τηλ. 6977451181).
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Συνεχίζονται οι προπονήσεις χόκεϋ του Τμήματος Χόκεϋ του Ομίλου Φιλάθλων Ζωγράφου
Παράλληλα με τον Α.Ο.Χ. Ανάβρυτα, ένας άλλος αναβρυτινός και βετεράνος αθλητής του χόκεϋ, ο Δημήτρης Λέλης '78, Υπεύθυνος του Τμήματος Χόκεϋ του Ομίλου Φιλάθλων Ζωγράφου, συνεχίζει τις προπονήσεις παιδιών στο χόκεϋ, στον Δήμο Ζωγράφου, έχοντας φτιάξει αντίστοιχες παιδικές ομάδες. Πληροφορίες για τις προπονήσεις αυτές θα βρείτε στο σχετικό σημείωμα.
Πέραν αυτού, αξίζει να απολαύσετε ένα εξαιρετικό κείμενό του για το χόκεϋ.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

========== . ========== . ========== . ========== . ==========





Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση: mailmaster@anavryta.gr και γράψτε μας νέα δικά σας ή άλλων αναβρυτινών.
Συντομεύσεις : Σ.τ.σ = Σημείωση του συντάκτη.