Τα Νέα του Συλλόγου
---------- . ----------

Έτος 2013

Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση: mailmaster@anavryta.gr και γράψτε μας νέα δικά σας ή άλλων αναβρυτινών.


Δεκέμβριος 2013
---------------------
21-23/12/2013 - Έκθεση φωτογραφίας της κόρης του Χρήστου Κασιμάτη '73:
Η Ήβη Κασιμάτη, κόρη του Ταμία του Συλλόγου μας Χρήστου Κασιμάτη ’73, μαθήτρια Λυκείου αλλά ήδη δεινή φωτογράφος, έκανε την πρώτη της έκθεση φωτογραφίας που εντυπωσίασε ειδικούς και μη.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον «Μικρό Χώρο Τέχνης», στην Γλυφάδα, οδός Σ. Καράγιωργα 76 και είχε τίτλο «Σε γαλάζιο φόντο, Στιμές από υδατοσφαίριση και συγχρονισμένη κολύμβηση» μια που η Ήβη εκτός από φωτογράφος είναι και αθλήτρια με εξαίρετες επιδόσεις στην υδατοσφαίριση και στην συγχρονισμένη κολύμβηση.
Η διάρκεια της εκθέσεως ήταν τριήμερη : Σάββατο 21/12/2013 8:30 μ.μ. - 10:30 μ.μ., Κυριακή 22/12/13 7:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ. και Δευτέρα 23/12/13 4:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ.
Δείτε την σχετική πρόσκληση και την αφίσα της εκθέσεως.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[7/12/2013] - Καταχώρηση και φιλοξενία ονομάτων στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Όσοι ενδιαφέρεσθε να καταχωρήσετε ή ανανεώσετε ονόματα (Domain Names) στο Internet και να τα χρησιμοποιήσετε για προβολή ιστοσελίδων και για ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail), μπορείτε να απευθύνεσθε στον Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, ο οποίος μαζί με τον γιο του Πέτρο (που είναι επίσημος Καταχωρητής ονομάτων της Ε.Ε.Τ.Τ.) ασχολείται πολλά χρόνια με αυτό το αντικείμενο. Καλύπτονται ονόματα με ελληνική κατάληξη (.gr) ή με διεθνείς (.com, .org, .net, .eu κ.ά), προσφέρονται ποικίλα προγράμματα φιλοξενίας αναλόγως απαιτήσεων και κατασκευάζονται ιστοσελίδες κατά παραγγελία. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2108031345 ή 6943 8 9 10 11 και στον ιστότοπο «www.grdomain.gr».

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Σειρά τεσσάρων (4) διαλέξεων από τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο:
Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος, Πρόεδρος του οποίου είναι ο απόφοιτος Δήμος Βρατσάνος ’57, διοργάνωσε μία σειρά τεσσάρων (4) διαλέξεων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν και με το ακόλουθο πρόγραμμα :
- Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013
Ιωάννα Χαρίτου-Barczyk: Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ανθοδετικής IKEBANA της Σχολής OHARA Ιαπωνίας : «Ιαπωνική Παραδοσιακή Τέχνη IKEBANA».
- Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013
Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών : «NIHONGA : Μια σύγχρονη ιαπωνική σχολή ζωγραφικής».
- Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013
Δ. Βρατσάνος : Πρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου : «Ιστορία και αισθητική της ιαπωνικής κουζίνας και του Σακέ».
- Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013
Κ.Βάσσης : Πρέσβης ε.τ. : «Η Ιαπωνική οικονομία».
Ωρα, για όλες τις διαλέξεις : 18:00-20:00.
Κόστος : Κύκλος 4 διαλέξεων : 30 ευρώ & μειωμένο (φοιτητ.) 15 Ευρώ.
Μεμονωμένη διάλεξη: 10 ευρώ & μειωμένο (φοιτητ.) 5 Ευρώ.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Η Ημέρα Αποφοίτων 2013 εορτάσθηκε στο σχολείο την Κυριακή 1/12/2013.
Η Ημέρα Αποφοίτων, μία από τις πλέον σημαντικές αναβρυτινές εκδηλώσεις, εορτάσθηκε στο σχολείο μας την Κυριακή 1/12/2013 (πρώτη Κυριακή μετά την εορτή του Αγίου Ανδρέα). Η προσέλευση άρχισε από τις 12:00 το μεσημέρι. Στις 12:20 αφίχθη ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Βασιλεύς Κωνσταντίνος '58, τέως Βασιλεύς των Ελλήνων, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την σημαντική αυτή εκδήλωση του Συλλόγου μας.
Η αθρόα προσέλευση μελών οικογενειακώς συνεχίσθηκε παρά την κακοκαιρία και το ψιλόβροχο που είχε αρχίσει. Στις 12:40 μ.μ. ετελέσθη ο Αγιασμός στο εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Κυριακόπουλο και αμέσως μετά ακολούθησε η συνεστίαση στο Ανατολικό, για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του οποίου ευχαριστούμε θερμώς το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αναβρύτων. Ευχαριστούμε, επίσης και την Διοίκηση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο αυτού κ. Λεωνίδα Καζακόπουλο και τον Προϊστάμενο Διευθύνσεως κ. Γιώργο Μπαλωτή, για την φιλοξενία της εκδηλώσεως του Συλλόγου μας κάθε χρόνο στο υπό την εποπτεία του Ι.Γ.Ε. χώρο του Σχολείου και για την δυνατότητα να τελέσουμε τον Αγιασμό στον ναΐσκο του Αγ. Ανδρέα.
Η μεγάλη αίθουσα του Ανατολικού είχε ήδη μετατραπεί σε τραπεζαρία, με την ίδια διάταξη τραπεζιών που είχε και όταν λειτουργούσε το σχολείο μας, δηλαδή τρεις σειρές τραπεζιών και στην κορυφή το μεγάλο τραπέζι σε σχήμα «Π», στο κέντρο του οποίου κάθησε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Στα δεξιά του κάθησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Απόστολος Κάλλιος '56 και δίπλα του οι καθηγητές Σωματικής Αγωγής και Διευθυντές Κτηρίων κ.κ. Κ. Πανίτσας και Θ. Κουβάτσος, στους οποίους μαζί με τον επίσης καθηγητή Σωματικής Αγωγής και Διευθυντή Κτηρίου κ. Κ. Πολίτη που απουσίαζε είναι αφιερωμένο, τιμής ένεκεν, το Ημερολόγιο 2014 του συλλόγου μας.
Στο βάθος της αίθουσας δέσποζε η σημαία του Σχολείου μας, πρόσφατα κατασκευασμένη σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Κανονισμό του Σχολείου 1954.
Μετά την προσευχή, από τον Ειδικό Γραμματέα του συλλόγου Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, οι συνδαιτημόνες τίμησαν τον μπουφέ με τα νόστιμα εδέσματα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με παλιούς συμμαθητές. Σε σύντομο λόγο του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας αυτής και στις δραστηριότητές του συλλόγου. Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκδρομή-επίσκεψη στο Κτήμα Τατοΐου και στους εκεί τάφους των αειμνήστων Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, ιδρυτών του σχολείου μας, κάλεσε τους συνδαιτημόνες σε τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη τους.
Δυστυχώς, η κακοκαιρία συντόμευσε την παραμονή μας στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Δασοκτήματος Συγγρού αφού λόγω της βροχής δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε έξω και να το χαρούμε. Απολαύσαμε, όμως, μία άρτια οργανωμένη Ημέρα Αποφοίτων που μας έδωσε μία ακόμη φορά την ευκαιρία να συναντηθούμε με συμμαθητές, καθηγητές και υπαλλήλους του σχολείου μας μέσα σον χώρο που ζήσαμε τα μαθητικά μας χρόνια με τα τόσο πλούσια βιώματα και όλοι φεύγοντας ευχηθήκαμε «Και του χρόνου».

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Νοέμβριος 2013
---------------------
30/11/2013 - Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Ανδρέα στο ομώνυμο εκκλησάκι του Σχολείου:
Όπως κάθε χρόνο, από το 2007 που ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση του ναΐσκου, έτσι κι εφέτος εορτάσθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Ανδρέα στο ομώνυμο εκκλησάκι του Σχολείου μας. Σημαιοστολίσθηκε η κεντρική είσοδος στην Λεωφ. Κηφισίας καθώς και ο περίβολος του ναΐσκου και όλα ήσαν έτοιμα με περισσή φροντίδα από τους ανθρώπους του Ι.Γ.Ε. για τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία.
Την παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα, Παρασκευή 29/11/13, στις 5:15 μ.μ., κτύπησε η καμπάνα του ναΐσκου και τελέσθηκε ο Εσπερινός και μαζί αρτοκλασία από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Μαρούδα του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου.
Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 30/11/13, η Θεία Λειτουργία ξεκίνησε κατά τις 7:00 με 7:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 10:30 μετά την αρτοκλασία και το εμπνευσμένο κήρυγμα του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Σαράντη Σαράντου του ιδίου Ι. Ναού. Πολύς κόσμος παρακολούθησε την Θ. Λειτουργία με κατάνυξη, στην οποία συνετέλεσαν και οι ωραίες ψαλμωδίες από τους δύο ψάλτες, ο ένας από τους οποίους ήταν ο «δικός μας» Δημήτρης Καστρισιανάκης '61 που με την γλυκειά φωνή του μας θύμησε τις «παλιές καλές ημέρες». Παρόντες από το Ι.Γ.Ε. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Λεωνίδας Καζακόπουλος, ο Προϊστάμενος Διευθύνσεως κ. Γιώργος Μπαλωτής και μέλη του προσωπικού και από τον Σ.Α.Ε.Ε.Α. ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Πουλάκος '62, ο εορτάζων Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64 και, όπως προαναφέραμε, το Μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Καστρισιανάκης '61. Παρούσα, όπως πάντοτε, η αγαπητή μας Γεωργία και η οικογένεια Λαζανά από το προσωπικό του Ε.Ε.Α. καθώς και πολλοί περίοικοι. Τα πάμπολλα πρόσφορα που έφεραν οι πιστοί την παραμονή (πολλά ζυμωμένα από τους ίδιους) καθώς και ο πολύ κόσμος που κοινώνησε κατά την Θ. Λειτουργία δείχνουν τα έντονα συναισθήματα που τρέφουν προς τον εορτάζοντα Άγιο και προς τον ναΐσκο όσοι με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με τα Ανάβρυτα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

7/11/2013 - Νέα από τις Οινούσσες.
Από τον Δήμαρχο Οινουσσών, Ευάγγελο Αγγελάκο ’57, πρώην Πρόεδρο του συλλόγου μας, ελάβαμε τρία ιμέιλ με τα ακόλουθα δύο θέματα : α) 14/11/2013 - Ιμέιλ με ανακοίνωση και πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο για το περιφερειακό ιατρείο Οινουσσών και β) 21/11/2013 ιμέιλ με ενημερωτικό δελτίο για την τιμητική αναφορά στις Οινούσσες, το πρώτο τιμώμενο νησί, στο ετήσιο διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο "NAVIGATOR" που έγινε στις 20/11/2013 στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα και 26/11/2013 ιμέιλ με την ομιλία (στα αγγλικά) του Ευάγγελου Αγγελάκου στο συνέδριο αυτό.
Πατήστε στις υπογραμμισμένες λέξεις για να δείτε τα αντίστοιχα κείμενα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

10/11/2013 - Συμμετοχή Γιώργου Δραμυτινού '57 με τον γιο του Πάνο, στον διεθνή αγώνα δρόμου 10.000 μέτρων.
Την Κυριακή 10/11/2013 διεξήχθη ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος και παράλληλα με αυτόν, αγώνες δρόμου 10.000 και 5.000 μέτρων καθώς και αγώνες για παιδιά, βάδην κ.ά. με συμμετοχή αθλητών από όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο, επί σειρά ετών, στον αγώνα δρόμου των 10.000 μέτρων λαμβάνει μέρος ο Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, Γιώργος Δραμυτινός ’57 μαζί με τον γιο του Πάνο. Στόχος τους είναι η συμμετοχή και ο τερματισμός που, όπως κάθε χρόνο, τον πέτυχαν κι εφέτος και ευχόμαστε να τον πετυχαίνουν για πολλά χρόνια ακόμη. Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε (πατήστε στις υπογραμμισμένες λέξεις) είναι από τα δείγματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα μη έχοντας ακόμη τις κανονικές.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

7/11/2013 - Τοπική εφημερίδα του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχατίου «Η Αναγέννηση».
Από τον απόφοιτο Νίκο Μπούρα ’69 λάβαμε την ενδιαφέρουσα τοπική εφημερίδα του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχατίου «Η Αναγέννηση». Ο Νίκος είναι Αντιπρόεδρος του συλλόγου αυτού και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας της περιοχής εκείνης έχοντας εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος Βέλου-Βόχας.
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Οκτώβριος 2013
---------------------
[30/10/2013] - Ιστότοπος πωλήσεως (e-shop) ηλεκτρονικών συσκευών από τον γιο του αποφοίτου Γιώργου Καμπαδέλλη '71
Ο απόφοιτος Γιώργος Καμπαδέλλης '71 μας ενημέρωσε (ιμέιλ 30/10/2013) για την δραστηριότητα που ξεκίνησε πρόσφατα (Οκτώβριος 2013) ο γιος του Χάρης δημιουργώντας ένα χρήσιμο και ευέλικτο e-shop, με όνομα Techdonkey.gr, μέσω του οποίου προωθεί ποικίλα ηλεκτρονικά προϊόντα. Μία πολύ καλή πρόταση που αξίζει να εξετάσετε εν όψει της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει.
Όπως αναφέρει ο ίδιος :
«Τo Techdonkey.gr είναι ένα νέο e-shop, που στόχο έχει να σας προσφέρει επώνυμες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στις καλύτερες τιμές της αγοράς!
Ο κατάλογός μας ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά και στόχος μας είναι να σας προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα σε πραγματικά οικονομικές τιμές!
Αν θέλετε να προτείνετε μια νέα κατηγορία για το ηλεκτρονικό κατάστημά μας ή να κάνετε οποιαδήποτε πρόταση για αυτό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε μέσω email (info@techdonkey.gr ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας στο e-shop, επιλέγοντας στο κάτω μέρος «Πληροφορίες» και «Επικοινωνία») είτε τηλεφωνικά στο 211 0122321».

----- . ----- . ----- . ----- . -----

29/10/2013 - Ηλεκτρονικό βιβλίο από τον Θαλή Κουτούπη '58
Ένα χρήσιμο βιβλίο-οδηγό με τίτλο «333 απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κρίση» έγραψε και έδωσε σε ηλεκτρονική κυκλοφορία/πώληση ο φίλος παλαιός μαθητής Θαλής Κουτούπης '58.
Με την πολύτιμη βοήθειά του διοργανώθηκε, πριν 4 χρόνια (29 Νοεμβρίου 2009), η αλησμόνητη εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του σχολείου μας. Τώρα μας δίνει πολύτιμες οδηγίες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Οδηγίες που είναι χρήσιμες ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κρίση ή όχι.
Το βιβλίο έχει τίτλο «333 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ». Πέραν των ...σημαδιακών αριθμών (333 τρόποι που αναφέρονται σε παρά έναν 33 τομείς της ζωής και προσφέρονται αντί 3 λιρών Αγγλίας), το βιβλίο παρέχει χρήσιμες προτάσεις δοσμένες με τον γλαφυρό τρόπο του Θαλή που κάνει ευχάριστη την ανάγνωση.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η διάθεση του βιβλίου γίνεται μόνον ηλεκτρονικά (κάτι που εξηγεί και την τιμή του βιβλίου σε λίρες Αγγλίας) είτε μέσω του γνωστού amazon.com είτε μέσω των ηλεκτρονικών εκδόσεων www.stergioushop.com. Μία νέα για τους περισσότερους εμπειρία στην απόκτηση και ανάγνωση βιβλίων που αξίζει να την προσεγγίση κάποιος έχοντας επί πλέον και το όφελος ενός χρήσιμου βοηθήματος.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

[A20141023]
Απεβίωσε ο Κώστας Κουτρούμπας, ο άοκνος κηπουρός και συντηρητής του σχολείου μας.
Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι την Κυριακή 27/10/2013, απεβίωσε ο αγαπητός μας Κώστας Κουτρούμπας, ο για πολλά χρόνια άοκνος κηπουρός και συντηρητής του σχολείου μας. Ο Κώστας αγαπούσε πολύ το σχολείο και ήταν παρών σ’ όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας που γινόντουσαν στο σχολείο. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη 30/102013, στις 4:30 μ.μ., από τον Ι.Ν. Αγ. Τρύφωνος του Κοιμητηρίου Κηφισιάς.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

20/10/2013 Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ΟΧΙ με θέμα «Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος μέσα από τα προσωπικά ημερολόγια των στρατιωτών».
Η φιλόλογος καθηγήτρια του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων, Δρ Λίνα Δημητρίου, μας έστειλε πρόσκληση για την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (Σ.Ε.Ε.), στο πλαίσιο της 73ης επετείου του ΟΧΙ, με θέμα «Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος μέσα από τα προσωπικά ημερολόγια των στρατιωτών» παρμένο από το βιβλίο της ιδίας με τίτλο «Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος ως προσωπικό βίωμα. Ημερολόγια Ελλήνων στρατιωτών», έκδοση 2010 του Συλλόγου Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.
Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στις 6:00 μ.μ., στα γραφεία του Σ.Ε.Ε., Βουλής 44Α, στον 1ο όροφο.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Δρ. Εύη Μπάτρα, Πρόεδρος του Σ.Ε.Ε., ο Δρ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δρ. Χρήστος Μπαλόγλου, Οικονομικός Επιστήμων του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης και η καθηγήτρια Δρ. Λίνα Δημητρίου. Την εκδήλωση θα συντόνισε η κα Μάριον Καβαλλιέρου, Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Σ.Ε.Ε.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη 9-25/10/2013.
Ο απόφοιτος 1990 του Κλασικού Λυκείου Αναβρύτων και ιστορικός τέχνης, Μεγακλής Ρογκάκος, επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφιών του φωτογράφου Δημοσθένη Γαλλή με τον τίτλο «Αλεξάνδρεια» και μας έστειλε την σχετική πρόσκληση (βλ. φωτ.1 και φωτ.2).
Πρόκειται για έκθεση φωτογραφιών αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), της οποίας τα εγκαίνια έγιναν στις 9 Οκτωβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση αυτή, η οποία παρουσιάσθηκε τον Σεπτέμβριο στην Λήμνο, θα παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι τις 25/10/2013, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 και μετά ταξίδευσε στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου με ενδιάμεσο «επαναπατρισμό» για παρουσίασή της στην Λάρισα. Κατά την διάρκεια της εκθέσεως ακουγόταν απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013, Επίσκεψη/ξενάγηση στο Κτήμα Τατοΐου και συνεστίαση στην πλησίον ταβέρνα «Θέα».
Την Κυριακή 6/10/2013 έγινε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κτήμα Τατοΐου. Στις 10:30 το πρωί συγκεντρωθήκαμε απέναντι από την είσοδο του απέραντου κτήματος περί τα 30 άτομα, με κατάλληλα ενδύματα (ευτυχώς ο καιρός ήταν ο πλέον κατάλληλος για την επίσκεψη) και υποδήματα (κατά προτίμηση αθλητικά) ενώ κάποιοι, πιστοί στις σχολικές συνήθειες, είχαν και εκδρομικά σακκίδια με πόσιμο νερό και άλλα εφόδια. Μετά την ανταλλαγή χαιρετισμών ξεκινήσαμε την επίσκεψη. Το εκπληκτικό τοπίο σε συνδυασμό με την εξαιρετική και ανυπέρβλητη ξενάγηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, κ. Βασίλη Κουτσαβλή, οδήγησε στην κατά πολύ επιμήκυνση της επισκέψεως. Πάμπολλες πληροφορίες, τεκμηριωμένα στοιχεία και ποικίλες λεπτομέρειες, μέσα από την γλαφυρή περιγραφή του κ. Κουτσαβλή με την στρωτή και συνεχή ροή σωστού ελληνικού λόγου, πλούτισαν τις γνώσεις μας και αύξησαν το ενδιαφέρον μας και την επιθυμία μας να επαναλάβουμε την επίσκεψη για να δούμε τα υπόλοιπα κτήρια και εγκαταστάσεις.
Σ' αυτή την πρώτη επίσκεψη φθάσαμε μέχρι το Βασιλικό Κοιμητήριο, τους τάφους δηλαδή του βασιλικού οίκου του Γεωργίου Α', οι οποίοι κατεσπαρμένοι μέσα στο δάσος δένουν αρμονικά με το τοπίο και δημιουργούν μία επιβλητική εικόνα στον επισκέπτη. Σταθήκαμε ιδιαιτέρως στους τάφους των αειμνήστων Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, ιδρυτών του Σχολείου μας. Εκεί, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Απόστολος Κάλλιος '56, απέθεσε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα και κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης.
Στην επιστροφή μας συναντήσαμε και σταθήκαμε σε πολλά κτήρια και εγκαταστάσεις, όλα εγκαταλελειμμένα, που παλαιότερα έσφυζαν από ζωή και παραγωγικές δραστηριότητες. Τώρα, όμως, καταμαρτυρούν την απαράδεκτη και αχαρακτήριστη αδιαφορία του κράτους να συντηρήσει, προστατεύσει και αναδείξει την πολύτιμη περιουσία του, περιουσία του ελληνικού λαού αφού το κτήμα Τατοΐου έχει περιέλθει πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά την ξενάγηση πήραμε τα αυτοκίνητα και κατεβήκαμε πιο κάτω, στην ταβέρνα «Θέα» (όνομα και πράγμα), της οποίας η αειθαλής και δραστήρια ιδιοκτήτρια κυρία Μαρία γεννήθηκε στο Κτήμα Τατοΐου (πριν από 80 χρόνια και κάτι) αφού εργαζόταν εκεί ο πατέρας της. Εκεί συναντήσαμε άλλα 4 άτομα που για διάφορους λόγους δεν συμμετείχαν στην ξενάγηση και προηγήθηκαν στην ταβέρνα για να ...δοκιμάσουν τα φαγητά. Έτσι γίναμε μια μεγάλη παρέα 35 ατόμων (μαζί μας κάθησε και ο κ. Κουτσαβλής), η οποία «τίμησε» δεόντως τα εδέσματα της κυρίας Μαρίας αφού η πεζοπορία είχε φροντίσει για την αναγκαία ...όρεξη. Η κυρία Μαρία μας υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και μετά το φαγητό μας κέρασε μία ποικιλία από τα ωραία γλυκά που φτιάχνει. Μετά το γεύμα γυρίσαμε σπίτια μας έχοντας μαζί μας τις άριστες εντυπώσεις από την όμορφη από κάθε πλευρά ημέρα και έχοντας συμφωνήσει να επαναληφθεί παρόμοια εξόρμηση.
Θεωρούμε επιβεβλημένο να ευχαριστήσουμε θερμότατα και από την στήλη αυτή τον κ. Κουτσαβλή και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου για την ευκαιρία που μας έδωσαν με την πρόσκλησή τους για την επίσκεψη αυτή και για την εξαιρετική ξενάγηση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Άρχισαν από 2/10/2013 οι προπονήσεις χόκεϋ στο γήπεδο του Αγίου Κοσμά.
Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος, μπαίνοντας ο Οκτώβριος, άρχισαν οι προπονήσεις χόκεϋ στο γήπεδο του Αγ. Κοσμά.
Παραθέτουμε αυτούσιο το ιμέιλ του Α' Αντιπροέδρου του συλλόγου μας, Γιώργου Δραμυτινού '57, για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων :

«ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΔΡΕΑ,
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΑΛΙ ΧΟΚΕΫ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ. Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ.
ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 7μμ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 8.30μμ.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΑΜΙΔΕΣ.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ: ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ 'Η ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΑ ΦΑΝΕΛΛΑ.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ Ε.Α.Κ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΜΕ € 5 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ 'Η €20 ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΗ ΜΠΥΡΑ ΣΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.
ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤ. ΞΕΚΙΝΑΜΕ. ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ.
ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ: 6977 451181.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΜΥΤΙΝΟΣ»

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι εκτός από την διατήρηση της φυσικής τους καταστάσεως, οι ανωτέρω προπονήσεις στοχεύουν και στην συμμετοχή (για όσους θέλουν βέβαια) στο τουρνουά χόκεϋ που ετοιμάζεται να γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο (έχει προταθεί το διάστημα 10-14/4/2014, Πέμπτη έως Δευτέρα, που περιλαμβάνει την Κυριακή των Βαΐων) στην Πάδοβα της Ιταλίας που ευρισκόμενη πολύ κοντά στην Βενετία προδιαθέτει για ωραιότατους τουριστικούς συνδυασμούς. Σημειωτέον, ότι για ευνοήτους λόγους και λόγω της κατά κύριο λόγο αθλητικής φύσεως της εκδρομής, λαμβάνεται φροντίδα να διατηρείται το κόστος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
Όσοι πιστοί προσέλθετε και μη διστάζετε, διότι μετά από τις πρώτες 2-3 προπονήσεις θα τις βλέπετε με τελείως άλλο μάτι και θα αδημονείτε πότε να έρθει η επόμενη ημέρα.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Σεπτέμβριος 2013
---------------------
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, 8:00 μ.μ., εκδήλωση της ελληνικής επιτροπής των United World Colleges στο ξενοδοχείο New Hotel.
Το Σάββατο 21/9/13 έγινε στο ξενοδοχείο New Hotel, στην οδό Φιλελλήνων στο Σύνταγμα, η πρώτη εκδήλωση στην Ελλάδα για τα UWC που διοργάνωσε η ελληνική επιτροπή των United World Colleges. Από τον Σύλλογό μας παρευρέθησαν ο Ταμίας Χρήστος Κασιμάτης ’73, ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαπαναγιώτου ’64 και φυσικά ο Σπύρος Κασιμάτης ’72, μέλος της επιτροπής αυτής και ένας από τους ομιλητές της εκδηλώσεως.
Τα ιδιαίτερο αναβρυτινό ενδιαφέρον για τα Κολλέγια αυτά είναι ότι ανήκουν στα σχολεία που ίδρυσε ο αείμνηστος Κουρτ Χαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Atlantic College, που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε, έχουν φοιτήσει πολλοί αναβρυτινοί απόφοιτοι με στόχο την προετοιμασία τους για ξένα Πανεπιστήμια. Από το πρώτο έτος λειτουργίας του Atlantic College, το 1962, βλέπουμε στις τάξεις του απόφοιτο του Ε. Ε. Αναβρύτων, τον αείμνηστο συμμαθητή μας Κώστα Γονή ’62. Αργότερα, δημιουργήθηκαν κι άλλα παρόμοια Κολλέγια και σήμερα λειτουργούν 12 σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Σήμερα τα UWC λειτουργούν στα πρότυπα των σχολείων I.B. (International Baccalaureate) και η φοίτηση σε αυτά είναι διετής (αντίστοιχη των δύο τελευταίων τάξεων του δικού μας Λυκείου) προετοιμάζοντας τους μαθητές για την συνέχιση των σπουδών τους σε Πανεπιστήμια και δίνοντάς τους πλούσια εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους. Όλοι οι μαθητές είναι οικότροφοι και η ζωή τους εκεί έχει αρκετά στοιχεία από τον τρόπο ζωής στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων.
Η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να ενημερώσει για την σημαντική εκπαιδευτική πρόταση των UWC και να τονίσει το πνεύμα και τις αξίες, από τα οποία διαπνέονται. Λίαν ενδιαφέρουσα ήταν η ιντερνετική σύνδεση με δύο Ελληνίδες μαθήτριες που φοιτούν σε δύο τέτοια Κολλέγια σε δύο διαφορετικά μέρη, οι οποίες μας μίλησαν με ενθουσιασμό για την εκεί φοίτησή τους και τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν.
Πέραν των άλλων, οι προσπάθειες της ελληνικής επιτροπής κατά τα τελευταία 2 χρόνια επικεντρώνονται στην δημιουργία ενός τέτοιου Κολλεγίου και στην Ελλάδα, σχέδιο φιλόδοξο αλλ’ όχι ανέφικτο που ευχόμαστε να υλοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.
Παρατίθεται η πρόσκληση που είχαμε λάβει για την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

14/9/2013 - Εορτασμός των 70 ετών από την βύθιση του υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης»
Το Σάββατο 14/9/2013, 70 ακριβώς χρόνια από την βύθιση του θρυλικού υποβρυχίου Υ1 «Λάμπρος Κατσώνης», έγινε στην Ελευσίνα (τόπο καταγωγής του Κυβερνήτη του Υ1, Βασίλη Λάσκου) τελετή προς τιμήν του ηρωικού αυτού Κυβερνήτη και των 31 αξιωματικών. υπαξιωματικών και ναυτών που χάθηκαν μαζί του και μαζί με το Υ1 σ’ αυτή την ιστορική ναυμαχία.
Κατά την τελετή κατατέθηκαν στέφανοι στον ανδριάντα του Βασίλη Λάσκου και ακολούθησε εκδήλωση με ομιλίες, συναυλία από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και παραδοσιακούς χορούς από τον τοπικό λαογραφικό σύλλογο «Το Αδράχτι».
Ανάμεσα στις ομιλίες, χαρακτηριστική ήταν η ομιλία της Μπήλιως Τσουκαλά, κόρης του αειμνήστου Γενικού Διευθυντή του Ε.Ε.Α. (από το 1959 έως το 1972), Ηλία Τσουκαλά. Θυμίζουμε, ότι όταν βυθίσθηκε το ένδοξο υποβρύχιο Υ1, στις 14/9/1943, ο τότε υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς ήταν ύπαρχος σ' αυτό και ένας από τους τρεις που κατάφεραν να μη συλληφθούν (από τους 20 συνολικά διασωθέντες) κολυμπώντας επί 9 ώρες μέχρι να βγουν στην Σκιάθο.
Τελειώνοντας την ομιλία της η Μπίλλιω κάλεσε τον γιο της, Κωνσταντίνο Πίττα, αγαπημένο εγγονό του Ηλία Τσουκαλά και υπηρετούντα σήμερα την θητεία του στο Ναυτικό, να διαβάσει δυο σελίδες από το περίφημο βιβλίο «Υποβρύχιον Υ1» που έγραψε ο παππούς του λίγα χρόνια μετά την ένδοξη ναυμαχία. Ενα βιβλίο που ευχόμαστε να επανεκδοθεί, διότι εκτός από το ότι αναφέρεται σε μία ένδοξη σελίδα της ιστορίας του Πολεμικού μας Ναυτικού, παρασύρει με την γλαφυρή του αφήγηση τον αναγνώστη και τον μεταφέρει σ' εκείνη την εποχή ακόμη και επάνω στο Υ1 τις ώρες της ναυμαχίας.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, γιορτάσθηκαν τα 50 χρόνια της τάξεως του 1963.
Οι συμμαθητές μας της τάξεως του 1963 γιόρτασαν εφέτος τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή τους και διοργάνωσαν μία ωραία εκδήλωση για να το ...κάψουν.
Η συνάντηση ("reunion" στην καθομιλουμένη) έγινε το απόγευμα της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2013 στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και κράτησε μέχρι τα μεσάνυκτα. Η ατμόσφαιρα ήταν καθαρά αναβρυτινή αφού περιλάμβανε μόνο τους συμμαθητές χωρίς τα έτερα ημίσυ τους. Ο συντονιστής της συναντήσεως, Δημήτρης Ζαφειρίου '63, είχε ετοιμάσει και μοίρασε στους συμμαθητές του ένα ωραίο αναμνηστικό φυλλάδιο με φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία της τάξεώς τους και είχε φροντίσει ο διάκοσμος γύρω από το τραπέζι να περιλαμβάνει σημαιάκια των Αναβρύτων.
Ευχές για την επέτειο έστειλαν ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου εκ μέρους του Δ.Σ. καθώς και ο πρώην Πρόεδρος Ευάγγελος Αγγελάκος '57, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να μπορούσε να βρεθεί μαζί τους την ημέρα εκείνη αλλά είχε κανονίσει να πάει στην νήσο Τένεδο για επίσκεψη συμπαραστάσεως των εκεί λιγοστών κατοίκων.
Ευχόμαστε οι συμμαθητές μας της τάξεως του '63 να διατηρήσουν τους στενούς δεσμούς τους και να γιορτάσουν πολλές ακόμη επετείους όπως και να μιμηθούν το παράδειγμά τους κι άλλες τάξεις.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Αύγουστος 2013
---------------------
Ύδρα, 24 Αυγούστου 2013, Βραδιά κλασικής μουσικής.
Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε η φιλανθρωπική βραδιά κλασικής μουσικής που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδοχείων Ύδρας, για 4η συνεχή χρονιά, στην μνήμη του αειμνήστου συμμαθητή μας και ιδρυτικού μέλους της Ενώσεως αυτής, Κωστή Σοφιανού ’57, πέντε χρόνια από τον θάνατό του. Ο Κωστής λάτρευε την κλασική μουσική και έπαιζε και ο ίδιος εξαιρετικό βιολί.
Η εκδήλωση αυτή έχει πλέον καθιερωθεί στα καλοκαιρινά δρώμενα της Υδρας και έχει ενταχθεί στις ετήσιες εορτές «Κουντουριώτεια» που γίνονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο. Η εφετεινή εκδήλωση έγινε το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 9:00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της Μητροπόλεως Ύδρας και, όπως κάθε χρονιά, τα έσοδά της προορίζονται για το Νοσοκομείο της Ύδρας (Κουλούρειο Νοσοκομείο). Οπως μας είπε η Πρόεδρος της Ενώσεως Ξενοδοχείων Υδρας, Τζένη Σοφιανού, τα εφέτεινα έσοδα, με την βοήθεια και των χορηγών, θα επιτρέψουν στο Νοσοκομείο Υδρας να αποκτήσει ένα μηχάνημα για την αντιμετώπιση ατυχημάτων.
Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιλάμβανε σονάτες του Μπετόβεν για πιάνο και τσέλο από δύο νέους καλλιτέχνες που κάνουν διεθνή καριέρα, τον πιανίστα Γιώργο Φράγκο και την Φιλλανδή τσελίστα Liina Leijala.
Εφέτος την εκδήλωση παρακολούθησαν η Α.Μ. ο τέως Βασιλεύς της Ελλάδος και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ο συμμαθητής μας και εκ των χορηγών της εκδηλώσεως, καθηγητής Παναγιώτης Σουκάκος '58, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Ε.Β.Ε.Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναβρυτινός και αυτός της τάξεως του '77, η βουλευτής Ιωαννίνων και εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., Άννα Ασημακοπούλου, κόρη του αειμνήστου συμμαθητή μας και αδελφού της προέδρου Τζένης Σοφιανού, Παναγιώτη Ασημακόπουλου '58 και, από τους μη αναβρυτινούς, ο Δήμαρχος Υδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Τέτσης, βουλευτές της περιφέρειας και ένα εκλεκτό ακροατήριο.
Σύντομα θα αναρτηθούν και 3 σχετικές φωτογραφίες.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

2/8/2013 - Εξασφαλίσθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Προτύπου Μαθητικού Οικοτροφείου Οινουσσών.
Από τον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου μας και Δήμαρχο Οινουσσών, Ευάγγελο Αγγελάκο ’57, ελάβαμε μία σειρά από ιμέιλ σχετικά με τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του Προτύπου Μαθητικού Οικοτροφείου Οινουσσών και τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να μη κλείσει μετά από 57 έτη συνεχούς λειτουργίας. Μέχρι σήμερα η λειτουργία του οικοτροφείου αυτού στηριζόταν σε ιδιωτικούς πόρους Οινουσσίων και κυρίως των ιδρυμάτων του αειμνήστου Καπτα-Γιάννη Δ. Πατέρα χωρίς καμμία επιβάρυνση του Δημοσίου. Εφέτος οι ιδιωτικοί πόροι δεν επαρκούν για την διατήρηση του οικοτροφείου, το οποίο στην πολυετή λειτουργία του έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 5.000 άπορα παιδιά από όλη την Ελλάδα βοηθώντας τα, στην συνέχεια, να σπουδάσουν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές.
Ευτυχώς, το τελευταίο από τα ιμέιλ αυτά, με ημερομηνία 2/8/13, μας ενημερώνει για την ευόδωση των προσπαθειών και την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ενισχύσει οικονομικά το οικοτροφείο με 100.000 € μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Στους επόμενους δύο συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε δύο από τα σχετικά δελτία τύπου του Δήμου Οινουσσών :
Δελτίο Τύπου 27/6/2013 και Δελτίο Τύπου 2/8/2013.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Ιούλιος 2013
---------------------
1η Έκθεση Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου» 29/6-13/7/2013.
Αναδρομική έκθεση σχεδιάσεως βιομηχανικών προϊόντων διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, με στόχο την προβολή της δουλειάς που γίνεται στην Ερμούπολη της Σύρου όπου είναι η έδρα του. Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση παρουσιάσθηκε στο "The BOX" (Δορυλαίου 12, Πλατ. Μαβίλη), τον γνωστό μας πλέον φιλόξενο χώρο που διαχειρίζεται ο απόφοιτος Μιχάλης Κατσόγιαννος '73 με τους συνεργάτες του και τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, στις 8:00 μ.μ..
Η έκθεση ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2013 και η είσοδος ήταν ελεύθερη.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην πρόσκληση καθώς και στην αφίσα της εκθέσεως.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Ιούνιος 2013
---------------------
8/6/2013 - Εκδήλωση για την αποφοίτηση των μαθητών της 3ης Λυκείου (σχολικού έτους 2012-2013) του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων.
Το Σάββατο 8/6/2013 έγινε στο Ya Cafe - Restaurant-Lounge η εκδήλωση για την αποφοίτηση των μαθητών της 3ης Λυκείου του Προτύπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μάς έκανε την τιμή να προσκαλέσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας να παρευρεθεί στην εκδήλωση αυτή. Απουσιάζοντος του Προέδρου του Συλλόγου μας Απόστολου Κάλλιου '56 στο εξωτερικό, στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Δραμυτινός '57, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Πουλάκος '62 και ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64. Εξαιρετικά οργανωμένη εκδήλωση γεμάτη από την ζωντάνια των μαθητών με πολλούς καθηγητές, γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς και φίλους να απολαμβάνουν την όμορφη βραδιά.
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων στην τριμελή αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας ήταν πολύ θερμή και η εν γένει στάση όλων έδειχνε μεγάλη και ειλικρινή χαρά για την παρουσία μας εκεί. Ευχάριστη έκπληξη διαφαινόταν στα πρόσωπα πολλών μαθητών, με τους οποίους συνομιλήσαμε. Η έκπληξή τους προερχόταν από την μεγάλη διαφορά ηλικίας και την καθιστούσε ευχάριστη η διαπίστωση ότι οι παλαιοί απόφοιτοι είναι κοντά τους οπότε δεν είναι αποκομμένοι από το παρελθόν αλλά αποτελούν μία συνέχεια του σχολείου έστω κι αν αυτή αναφέρεται στο όνομα και όχι σε άλλα χαρακτηριστικά του (δομή, σύστημα κλπ).
Μετά από την ομιλία του κ. Παλληκαρά (φωτ. 1746), Προέδρου του Συλλόγου Γονέων που διοργάνωσε την εκδήλωση και του Λυκειάρχη, κ. Κιουλάφα (φωτ. 1751), ο λόγος δόθηκε στον Γενικό μας Γραμματέα, Νίκο Πουλάκο '62, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και θερμές ευχές εκ μέρους του Συλλόγου μας προς τους νέους αποφοίτους του Π.Π.Λυκείου Αναβρύτων. Στην συνέχεια, μίλησαν εκπρόσωποι των αποφοιτούντων μαθητών (φωτ. 1754, 1756) και μετά τιμήθηκαν πρόσωπα που με οποιονδήποτε τρόπο είχαν βοηθήσει το έργο του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων. Ανάμεσα σ' αυτούς τιμήθηκε και ο γνωστός μας κ. Παναγιώτης Τσούτσος, ο οποίος στο παρελθόν, επί σειρά ετών, είχε διατελέσει καθηγητής, Λυκειάρχης, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής καθώς και ο Αργύρης Νταμπανλής, απόφοιτος '78 του Γυμνασίου Αριστούχων «Ανάβρυτα», ο οποίος με πολλή συγκίνηση γιόρταζε την ίδια στιγμή την αποφοίτηση του γιου του από το ομώνυμο σχολείο (φωτ. 1739, 1768). Την απονομή της τιμητικής πλακέτας προς αυτόν κλήθηκε και έκανε ο Α' Αντιπρόεδρος, Γιώργος Δραμυτινός '57 (φωτ. 1759) αφού εκτός από απόφοιτος '78 και πατέρας νέου αποφοίτου, ο Αργύρης Νταμπανλής είναι και βασικό στέλεχος (τερματοφύλακας) του Α.Ο. Χόκεϋ «Ανάβρυτα». Ακολούθησε η απονομή των πτυχίων στους αποφοιτούντες μαθητές (φωτ. 1761, 1765, 1766) και η λαμπρή βραδιά έκλεισε με μουσική, χορό και τραγούδια από τα ίδια τα παιδιά (φωτ. 1786, 1788, 1792).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου με τίτλο «Ο Φακός του Ποιητή».
Παράταση της εκθέσεως μέχρι τις 16/6/2013.
Μία λίαν ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών, που αναδεικνύει μία ακόμη πτυχή της προσωπικότητας του ποιητή, πεζογράφου και ψυχαναλυτή, Ανδρέα Εμπειρίκου, επιμελήθηκε ο απόφοιτος Μιχάλης Κατσόγιαννος '73 με τους συνεργάτες του. Τα εγκαίνια έγιναν με μεγάλη προσέλευση κόσμου την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013, στις 8:00 μ.μ., στην αίθουσα «THE BOX», Δορυλαίου 12, Πλατ. Μαβίλη.
Η έκθεση είχε προγραμματισθεί να διαρκέσει από τις 15 μέχρι τις 31 Μαΐου 2013 αλλά λόγω της μεγάλης επιτυχίας της παρατάθηκε μέχρι τις 16 Ιουνίου 2013. Οι ώρες λειτουργίας ήσαν Δευτέρα-Σάββατο 12:00-20:00 και Κυριακή 11:00-17:00. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.
Στο πλαίσιο της εκθέσεως αυτής έγιναν και δύο παρουσιάσεις βιβλίων (βλ. τις επόμενες δύο σημοσιεύσεις).
Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην πρόσκληση και στο ενδιαφέρον κείμενο που την συνοδεύει καθώς και στην αφίσα της εκθέσεως.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Μάιος 2013
---------------------
27/5/2013 - Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Καλοκύρη, σχετικού με τον Ανδρέα Εμπειρίκο από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑ».
Την Δευτέρα 27/5/2013, στις 8:00 μ.μ., στην αίθουσα «THE BOX» του αποφοίτου Μιχάλη Κατσόγιαννου '73, Δορυλαίου 12, Πλατ. Μαβίλη, παρουσιάσθηκε ένα ακόμη βιβλίο των εκδόσεων «ΑΓΡΑ» με τίτλο «Τα σύνεργα της πλοιαρχίας ήτοι Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ» του Δημήτρη Καλοκύρη, στο πλαίσιο της εκθέσεως φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Για το βιβλίο αυτό μίλησαν ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος και ο ίδιος ο συγγραφέας, Δημήτρης Καλοκύρης.
Παραθέτουμε και την σχετική πρόσκληση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

20/5/2013 - Παρουσίαση βιβλίου του Ανδρέα Εμπειρίκου από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑ».
Την Δευτέρα 20/5/2013, στις 8:00 μ.μ., στην αίθουσα «THE BOX» του αποφοίτου Μιχάλη Κατσόγιαννου '73, Δορυλαίου 12, Πλατ. Μαβίλη, παρουσιάσθηκε από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑ» το βιβλίο «ΤΑ ΧΑIΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ, [ΑΡΓΩ Ή ΠΛΟΥΣ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ / ΖΕΜΦΥΡΑ Ή ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟΝ ΤΗΣ ΠΑΣΙΦΑΗΣ / ΒΕΑΤΡΙΚΗ Ή Ο ΈΡΩΤΑΣ ΤΟΥ BUFFALO BILL ]» του Ανδρέα Εμπειρίκου, στο πλαίσιο της εκθέσεως φωτογραφιών του ιδίου.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι Helena Badell, φιλόλογος, μεταφράστρια, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας, επιμελητής έργων Ανδρέα Εμπειρίκου και Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Αιμιλία Βάλβη.
Παραθέτουμε την σχετική πρόσκληση.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

19/5/2013 - Εορτασμός 10 ετών από την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι Δάσους Συγγρού».
Την Κυριακή 19/5/2013 το πρωί ο σύλλογος «Φίλοι Δάσους Συγγρού» εόρτασε στην έπαυλη Συγγρού, τον γνωστό μας «Πύργο», τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, «10 χρόνια εθελοντικής δράσης και έμπρακτης αγάπης και σεβασμού για το περιβάλλον», όπως γράφει η ιστοσελίδα τους, στα οποία περιλαμβάνονται και πάμπολλες άχαρες, δύσκολες, χρονοβόρες, ψυχοφθόρες αλλά και απολύτως αναγκαίες προσπάθειες κατά ύπουλων σφετεριστών του αγαπημένου μας δάσους.
Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Λεωνίδας Καζακόπουλος, ο Διευθυντής του ΙΓΕ κ. Γιώργος Μπαλωτής και πολλοί άλλοι, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ίδια ιστοσελίδα.
Ευχόμαστε στον δραστήριο αυτό σύλλογο να συνεχίσει επί μακρόν την ωφέλιμη δράση του για το καλό του αγαπημένου μας δάσους Συγγρού.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

Απρίλιος 2013
---------------------
Παρασκευή 19/4/2013, ο Ακάθιστος Ύμνος στο εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα, στα Ανάβρυτα.
Την Παρασκευή 19/4/2013, στις 16:45, παρακολουθήσαμε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, στα Ανάβρυτα, για έκτη συνεχή χρονιά μετά την ανακαίνισή του. Η συμμετοχή του Δημήτρη Καστρισιανάκη '61 στο ψαλτήρι μας θύμησε παλιές ωραίες εποχές και συνέτεινε στην ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Μάρτιος 2013
---------------------
11/3/2013 - Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Ε. Ε. Αναβρύτων:
Την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, στις 7:30 μ.μ., έγινε στην γνωστή φιλόξενη αίθουσα του 8ου ορόφου της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως (Μασσαλίας 22 & Διδότου, Αθήνα, είσοδος από Μασσαλίας, 8ος όροφος), η επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων (η αρχική Γενική Συνέλευση είχε ορισθεί για την Δευτέρα 4/3/2013 και αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας) με κύριο έργο της την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την τριετία 2013-2016.
Για το προεδρείο της Γενικής Συνελεύσεως και την εφορευτική επιτροπή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ εξελέγησαν παμψηφεί οι : Ευάγγελος Μουστάκας '56 ως Πρόεδρος, Βασίλης Κάλλιος '58 ως Γραμματέας και Βλάσης Βλασακούδης '67 και Γρηγόρης Ηλιόπουλος '67 ως μέλη.
Ο Ταμίας Χρήστος Κασιμάτης '73 διάβασε τον ταμειακό απολογισμό και αναφέρθηκε εν τάχει στους στόχους, στις επιδιώξεις και στα πεπραγμένα του απερχομένου Δ.Σ. και ο Πρόεδρος Απόστολος Κάλλιος '56 ευχαρίστησε τα μέλη του απερχομένου Δ.Σ. για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν και για την σύμπνοια που υπήρξε μεταξύ τους καθ΄ όλη την διάρκεια της τριετούς θητείας του Δ.Σ.
Ακολούθησε η ψηφοφορία των 25 παρόντων και ταμειακώς ενήμερων μελών και λίγο μετά η εφορευτική επιτροπή έβγαλε τα ακόλουθα αποτελέσματα :
Για το νέο 15μελές Δ.Σ. εξελέγησαν, κατ' αλφαβητική σειρά οι :
Αναγνωστόπουλος Λέανδρος '59
Βαξεβάνογλου Δημήτρης '61
Γαλανόπουλος Ηλίας '65
Διαμαντόπουλος Αλέξανδρος '60
Δραμυτινός Γιώργος '57
Κάλλιος Απόστολος '56
Καμπαδέλλης Γιώργος '71
Κασιμάτης Χρήστος '73
Καστρισιανάκης Δημήτρης '61
Κωστής Κώστας '60
Παπανδρέου Κώστας '61
Παπαπαναγιώτου Ανδρέας '64
Πεχλιβανίδης Παντελής '61
Πουλάκος Νίκος '62
Σώκος Στέλιος '64
και αναπληρωματικοί είναι οι :
Γιαγδζόγλου Χρήστος '56
Μπαξεβάνης Μιχάλης '70

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι : Κατσιγιάννης Κώστας '72, ως Πρόεδρος
Καραμπίνης Μελέτης '73
Πινακουλάκης Εμμανουήλ '55
και ως αναπληρωματικός ο:
Τσιπάς Βασίλης '74

Αμέσως μετά συνεδρίασε το νέο Δ.Σ. και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
Πρόεδρος : Κάλλιος Απόστολος '56
Α' Αντιπρόεδρος : Δραμυτινός Γιώργος '57
Β' Αντιπρόεδρος : Πεχλιβανίδης Παντελής '61
Γενικός Γραμματέας : Πουλάκος Νίκος '62
Ταμίας : Κασιμάτης Χρήστος '73
Ειδικός Γραμματέας : Παπαπαναγιώτου Ανδρέας '64

----- . ----- . ----- . ----- . -----

6 Μαρτίου 2013 - Εκδήλωση στο Ρέθυμνο στην μνήμη του Γιάννη Σπανδάγου '64 :
Την Τετάρτη 6/3/2013 έγινε στο Ρέθυμνο μία εκδήλωση στην μνήμη του αποφοίτου Γιάννη Σπανδάγου ’64, ένα χρόνο μετά την εις Κύριον εκδημία του. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία φίλων του και τριών φορέων της πόλεως του Ρεθύμνου, γενέτειρας του Γιάννη, για την οποία είχε επιτελέσει σημαντικό πολιτιστικό έργο.
Από το σχολείο μας ο Γιάννης είχε δείξει τα ποικίλα ταλέντα του. Ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Ανάβρυτα», είχε βραβευμένες συμμετοχές στις σχολικές εκθέσεις ζωγραφικής και σχεδίου 1963 και 1964 και είχε φιλοτεχνήσει αγιογραφίες για τον ναΐσκο μας. Μετέπειτα, η πολυσχιδής προσωπικότητά του τον οδήγησε να ασχοληθεί με πολλά και ποικίλα θέματα (πτυχίο αρχιτεκτονικής, ενασχόληση με την φωτογραφία, διάφορες έρευνες, συγγραφή βιβλίων, δημοσιεύσεις και πολλά άλλα).
Τον Σύλλογό μας και τους συμμαθητές του της τάξεως του ’64 εκπροσώπησε ο απόφοιτος Γιώργος Χουρδάκης ’70, ο οποίος με την ολιγόλεπτη αλλά μεστή ομιλία του έδωσε στο πολυπληθές ακροατήριο μία γεύση από την ζωή του Γιάννη στο σχολείο μας.
Συγκινητικό χαιρετισμό έστειλε και ο συμμαθητής μας Γιάννης Μαντούβαλος ’64.
Εκτάκτως παρευρέθη στην εκδήλωση και ο καταγόμενος από το Ρέθυμνο Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, Γιώργος Δραμυτινός ’57, ο οποίος μας έστειλε το ακόλουθο ιμέιλ, γραμμένο με εμφανή συγκίνηση και μεγάλη ευαισθησία, το οποίο σας παραθέτουμε αυτούσιο:
«
ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΔΡΕΑ,
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΔΑΓΟΥ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΟΥ. ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΙΜΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ. ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ, ΣΕΜΝΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300 ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ, ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΩΝΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΕΜΝΟΣ.
Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΚΑΘΟΤΑΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ, ΣΕΜΝΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΟΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ. ΜΕ ΔΕΟΣ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ – ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ - ΟΤΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΚΑΠΟΥ ΨΗΛΑ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΕΙ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΑΓΓΕΛΩΝ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΑΚΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΦΛΟΓΑΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ.
ΤΑ ΑΝΑΒΡΥΤΑ ΒΑΤΕΨΑΝ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΗΤΑΝ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ ΥΓΕΙΑ.
ΕΚΕΙ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΑΒΡΥΤΙΝΟ.
Ο ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΠΑΝΔΑΓΟ. ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΡΥΤΙΝΟ. ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗΝ ΗΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ.
ΕΧΩ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΜΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΝΑ, ΝΑ ΣΥΜΦΑΓΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΕΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΠΑΩ. ΕΓΙΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ…..
ΓΙΩΡΓΟΣ
»
Ο ίδιος μας έστειλε και τις ακόλουθες δύο φωτογραφίες (Φωτογραφία 1 και Φωτογραφία 2).
Το κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Χουρδάκη ’70, προϊόν συνεργασίας του με τον Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου και συμμαθητή του Γιάννη Σπανδάγου ‘64, Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ.
Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε το σχετικό με την εκδήλωση δημοσίευμα της επόμενης ημέρας (7/3/13) στην τοπική έντυπη και ηλεκτρονική εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα (7/3/13).

----- . ----- . ----- . ----- . -----

4/3/2013 - Νέα βράβευση Παναγιώτη Σουκάκου '58:
Πληροφορηθήκαμε, ότι στον καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκο ’58 απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Πρωτοπόρου της Χειρουργικής Χεριού (IFSSH Pioneer of Hand Surgery) μετά από σχετική πρόταση της ειδικής επιτροπής βραβεύσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού (International Federation of Societies for Surgery of the Hand). Η απονομή έγινε στις 4 Μαρτίου 2013 κατά την τελετή ενάρξεως του Διεθνούς Συνεδρίου της IFSSH στο Νέο Δελχί της Ινδίας, κατά την οποία βραβεύθηκαν 15 χειρουργοί από διάφορες χώρες, οι οποίοι «έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην χειρουργική του χεριού, στην χώρα τους και διεθνώς».
----- . ----- . ----- . ----- . -----

Ιανουάριος 2013
---------------------
Κοπή βασιλόπιττας 2013, 21 Ιανουαρίου 2013:
Η κοπή της βασιλόπιττας του Σ.Α.Ε.Ε.Α. έγινε την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, στις 19:30, στην γνωστή φιλόξενη αίθουσα του 8ου ορόφου της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως (Μασσαλίας 22 & Διδότου, Αθήνα) που μας διατίθεται κάθε χρόνο με την φροντίδα του αποφοίτου Λεωνίδα Ασημακόπουλου '67. Η προσέλευση ήταν αθρόα με αποτέλεσμα να γεμίσει η αίθουσα με κόσμο αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής στο μεγαλύτερο των τελευταίων ετών, παρ' όλη την απεργία στα μέσα συγκοινωνίας που δυσχέρανε την κυκλοφορία αλλά δεν πτόησε τα μέλη του Συλλόγου μας.
Εφέτος είχαμε την μεγάλη χαρά να είναι κοντά μας οι κόρες του αειμνήστου Γενικού Διευθυντή του Σχολείου μας, Ηλία Τσουκαλά, Δανάη και Μπήλιω με την δεύτερη να συνοδεύεται από τον σύζυγό της, κ. Πίττα και τον γιο τους Κωνσταντίνο.
Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως, μετά από χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου, Απόστολου Κάλλιου '56, και σύντομη αναφορά του σε θέματα του Συλλόγου, προβλήθηκαν αποσπάσματα από το βίντεο, που είχαμε λάβει λίγες ημέρες νωρίτερα από την κόρη του αειμνήστου πρώτου Γ.Δ. του σχολείου μας, Jocelin Winthrop-Young, από την εκδήλωση-μνημόσυνο που έγινε την 1η Μαΐου 2012 στο Salem, στην οποία είχαν παρευρεθεί μέλη του συλλόγου μας και είχαν μιλήσει για τον εκλιπόντα ο Επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου μας, Βασιλέας Κωνσταντίνος ‘58 και ο Πρόεδρος του συλλόγου μας, Απόστολος Κάλλιος ‘56.
Ακολούθησε αναφορά στην ζωή και στο έργο του πρώην Γ.Δ. του σχολείου μας, αειμνήστου Ηλία Τσουκαλά, από τον Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου, Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών από το αρχείο του συλλόγου.
Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Απόστολος Κάλλιος '56, προσέφερε από ένα Ημερολόγιο 2013 του Συλλόγου στις κυρίες Δανάη και Μπήλιω Τσουκαλά και μία γραββάτα του Συλλόγου στον γιο της Μπήλιως και εγγονό του Ηλία Τσουκαλά, Κωνσταντίνο Πίττα. Τους προσφέρθηκε, επίσης, από ένα CD-ROM με φωτογραφίες από το αρχείο του Συλλόγου, στις οποίες εμφανίζεται ο Ηλίας Τσουκαλάς, μέρος των οποίων παρουσιάσθηκε στο αφιέρωμα που προηγήθηκε.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Απόστολος Κάλλιος '56 απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Ειδικό Γραμματέα του Συλλόγου, Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, για «την αμέριστον συμβολήν του εις την διατήρησιν των αξιών του Σχολείου μας, την συντήρησιν των αναμνήσεων και την στερέωσιν της μνήμης». Ήταν μία εκτός προγράμματος ενέργεια του Δ.Σ., ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο της εκπλήξεως προς τον βραβευθέντα Ειδικό Γραμματέα, ο οποίος έλαβε την πλακέτα αρκετά συγκινημένος.
Αμέσως μετά, ζήτησε τον λόγο η Μπήλιω Τσουκαλά και μιλώντας και εκ μέρους της αδελφής της, Δανάης, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε χαρακτηριστικά σημεία από την ζωή τους στα Ανάβρυτα τότε που ο πατέρας τους, Ηλίας Τσουκαλάς, ήταν Γενικός Διευθυντής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιττας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Απόστολο Κάλλιο '56. Τυχερός του εφετεινού «φλουριού» (βάσει του λαχνού που έβγαλε από την κληρωτίδα η κόρη του αειμνήστου αποφοίτου Παναγιώτη Ασημακόπουλου '58, Άννα Ασημακοπούλου, βουλευτής Ιωαννίνων) αναδείχθηκε ο Λεωνίδας Ασημακόπουλος '67, η συνωνυμία του οποίου με την επιλέξασα τον λαχνό προκάλεσε πολλά πειράγματα. Το εφετεινό «φλουρί» εκτός από το καθιερωμένο αναμνηστικό του Συλλόγου περιλάμβανε και το νέο βιβλίο του καθηγητή μας, κ. Λίνου Μπενάκη, ο οποίος το δώρησε στον Σύλλογο με αυτό ακριβώς τον σκοπό, να δοθεί στον τυχερό της χρονιάς, για το οποίο και τον ευχαριστούμε θερμότατα. Πρόκειται για το βιβλίο : ΙΑΜΒΛΙΧΟΥ, ΧΑΛΚΙΔΕΩΣ ΕΚ ΤΗΣ ΚΟΙΛΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, «ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΕΠΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΝ», με εισαγωγή, αρχαίο κείμενο, νεοελληνική μετάφραση και ερμηνευτικές σημειώσεις Λίνου Γ. Μπενάκη, έκδοση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, 2012.
Παράλληλα, παρουσιάσθηκε και ήταν διαθέσιμο από τον ίδιο τον συγγραφέα το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου πρώτου Φύλακα του Σχολείου, Θωμά Θεολόγη '55, με τίτλο «Η ΕΞΑΝΑΣΤΑΣΙΣ» και υπότιτλο «ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΩΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ» ((βλ. περισσότερα στην διπλανή στήλη «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ»).
Τέλος, τα λίγα εναπομείναντα τεύχη του ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ 2013 του συλλόγου (πρωτοδιατέθηκαν κατά την Ημέρα των Αποφοίτων 2012) εξαντλήθηκαν αφήνοντας κάποιους λυπημένους που δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να εξασφαλίσουν ένα αντίτυπο από το αναμνηστικό αυτό ημερολόγιο.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

17/1/2013 - Νέο βιβλίο από τον πρώτο Φύλακα του Σχολείου (Ε.Ε.Α.), Θωμά Θεολόγη '55
Το έκτο βιβλίο που έγραψε ο αγαπητός μας Θωμάς Θεολόγης '55, πρώτος Φύλακας του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων και λίαν παραγωγικός στο συγγραφικό του έργο, εκδόθηκε από τις εκδόσεις «ΡΗΣΟΣ» και κυκλοφορεί.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Η ΕΞΑΝΑΣΤΑΣΙΣ» και υπότιτλο «ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΩΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ». Σ' αυτό περιλαμβάνονται 32 χρονογραφήματα που έγραψε ο Θωμάς και δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο τύπο τα τελευταία 5 χρόνια. Όλα μαζί περιγράφουν, με προφητικό τρόπο, την σημερινή κατάσταση (κατάντια την χαρακτηρίζει, όχι άδικα, ο ίδιος) της χώρας μας.
Στην Κοπή της Βασιλόπιττας (21/1/2013, βλ. πιο πάνω) θα είναι εκεί και ο ίδιος ο συγγραφέας οπότε όποιος θελήσει θα μπορεί να πάρει το βιβλίο και να του ζητήσει να το υπογράψει.
Χαριτολογώντας σχετικά με την ηλικία του, ο Θωμάς είπε : «Σιγά την ηλικία - δεν πέρασαν παρά 250 μήνες από τότε που έκλεισα τα 57» και συνέχισε με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού: «Προτιμώ να με διαβάσουν οι αναβρυτινοί παρά ο ...παπάς»!
Για τα βιβλία του Θωμά Θεολόγη '55 επικοινωνήστε μαζί του στο τηλ. 210 9412866.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

7/1/2013 - Νέα επαγγελματική προσπάθεια από τον απόφοιτο Δημήτρη Μιχαλιτσιάνο '68
Ο απόφοιτος Δημήτρης Μιχαλιτσιάνος'68 μας ενημέρωσε (ιμέιλ 7/1/2013) ότι προ ολίγων μηνών ξεκίνησε, μαζί με τον γιο του και κάποιους φίλους τους, μία νέα επαγγελματική προσπάθεια σχετική με την ηλεκτρονική πώληση ελληνικών κρασιών καθώς και άλλων προϊόντων Ελλήνων παραγωγών.
Αποφάσισαν να ασχοληθούν μόνο με Έλληνες παραγωγούς και με ελληνικά οινοποιεία δίνοντας έμφαση, κατά το δυνατόν, στα μικρότερα από αυτά που μπορεί να έχουν εξαιρετικά κρασιά αλλά είναι δύσκολο να τα εντοπίσουν οι καταναλωτές. Πρόκειται για μία σημαντική και αξιοπρόσεκτη απόφαση, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας και έχει ανάγκη στηρίξεως των προϊόντων της. Παράλληλα, όμως, είναι και ριψοκίνδυνη λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού των ξένων προϊόντων και γι΄ αυτό χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση.
Ο ιστότοπος, στον οποίο μπορείτε να αναζητήσετε τα προϊόντα και να κάνετε τις παραγγελίες σας είναι ο «www.greeceandgrapes.com»».
Τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις σας θα είναι ευπρόσδεκτα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία νέα προσπάθεια. Στο κάτω μέρος του ιστοτόπου τους επιλέγετε τον σύνδεσμο «Εξυπηρέτηση Πελατών / «Επικοινωνήστε μαζί μας» και γράφετε τα σχόλιά σας.

----- . ----- . ----- . ----- . -----

========== . ========== . ========== . ========== . ==========





Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στη διεύθυνση: mailmaster@anavryta.gr και γράψτε μας νέα δικά σας ή άλλων αναβρυτινών.