Τα Νέα του Συλλόγου
---------- . ----------
Έτος 2001

 

17/12/2001
:
Την Παρασκευή 14/12/2001 απεβίωσε ο από της ενάρξεως λειτουργίας του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων και επί σειρά ετών Βοηθός-Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αυτού Ιωάννης Νέρης.
Στην κηδεία του, που έγινε την Δευτέρα 17/12/2001 στις 3 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, παρευρέθησαν και πολλοί αναβρυτινοί.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Απόστολος Κάλλιος '56, αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα με λίγα συγκινητικά λόγια:
«Αγαπημένε μας Ιωάννη Νέρη,
Η συμμετοχή σου στην Γενική Διεύθυνση και το Δ.Σ. του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων, ένθα κατέθεσες το ταμίευμα της ιδικής σου νεότητος, συνέτεινε ώστε η αγωγή και εκπαίδευσή μας να συνδεθή μαζί σου και να οροθετήση τον βίον μας.
.....
Ας απαλύνει ο χρόνος αυτός την θλίψιν της οικογενείας σου, των συγγενών και φίλων και ας είναι ελαφρά η γη που θα σε σκεπάση.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων, δι' εμού, σου απευθύνει τον ύστατον χαιρετισμόν.»

Ο Ιωάννης Νέρης διετέλεσε Βοηθός-Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Σχολείου και Γραμματέας του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α. από της ενάρξεως λειτουργίας του Σχολείου μέχρι και το 1961.
Η αγάπη του για το Σχολείο εκφράσθηκε με την συμμετοχή του στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου της ιδρύσεως και λειτουργίας ενός πρωτοποριακού και μοναδικού στην Ελλάδα Σχολείου στα πρώτα και δύσκολα χρόνια του έργου αυτού. Η αγάπη αυτή διατηρήθηκε άσβεστη μέχρι σήμερα αφού ο εκλιπών είχε επαφή με πολλά μέλη μας, παρακολουθούσε το έργο του Συλλόγου, μας βοήθησε σημαντικά στην έκδοση των δύο πρώτων CD με φωτογραφίες από το Σχολείο και με τα Περιοδικά που μας διέθεσε από το Αρχείο του και, προ ημερών, με ευγενικό του σημείωμα, είχε εκφράσει την λύπη του που δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στον εορτασμό της Ημέρας των Αποφοίτων λόγω προσφάτου τραυματισμού του.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Ε.Ε.Α. και όλη η Αναβρυτινή Οικογένεια εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμπροσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του.
---------- . ----------

11/12/2001:
Εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2001:
Την ΚΥΡΙΑΚΗ 2/12/2001 εορτάσαμε στο Σχολείο μας, την Ημέρα των Αποφοίτων. Η κακοκαιρία και η συνεχής βροχόπτωση δεν κατάφεραν να ματαιώσουν την ωραία αυτή γιορτή. Απλώς περιώρισαν την προσέλευση των αποφοίτων που σε άλλη περίπτωση θα ξεπέρναγε κάθε προηγούμενο όριο (είχαμε συμμετοχές από Φιλιππιάδα, από Θεσσαλονίκη, από Μαρόκο αλλά και ματαιώθηκαν άλλες από Κρήτη και από Ευρώπη από αποφοίτους που είχαν αρχικά δηλώσει ότι θα έρθουν αλλά τελικά δεν μπόρεσαν).
Ο Αγιασμός (εκ παραδρομής είχε γραφεί, τόσο στην επιστολή που εστάλη όσο και στην σελίδα αυτή, ότι θα ψαλεί Τρισάγιο) έγινε κάτω από την μεγάλη θερμαινόμενη τέντα που είχε στηθεί στο παλαιό γήπεδο βόλλεϋ του Ανατολικού και την ατμόσφαιρα ζέσταναν ακόμη περισσότερο τα λίγα λόγια που μας απηύθυνε ο ιερέας, πατήρ Ιωάννης.
Ακολούθησε η μουσική πανδαισία από την στερεοφωνική εγκατάσταση και η γαστριμαργική απόλαυση από τα ωραία εδέσματα του μπουφέ. Τίποτε από από αυτά, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ένταση των συναισθημάτων των παρευρεθέντων. Τα συναισθήματα αυτά, απόρροια των δεσμών που σχηματίσθηκαν κατά την ζωή μας στα Ανάβρυτα, κυριαρχούσαν στην συγκέντρωση αυτή και δημιούργησαν θαυμάσια ατμόσφαιρα, η οποία δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να εμφανισθούν οι φωτογραφίες για να δώσουμε ένα μικρό δείγμα της κορυφαίας αυτής ετήσιας γιορτής του Συλλόγου μας σε όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.
Την εκδήλωση έκλεισαν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Απόστολος Κάλλιος '56, ο μέχρι πρότινος Λυκειάρχης της σημερινής Σχολής Αναβρύτων και μέλος του Συλλόγου Γονέων αυτής, κ. Παναγιώτης Τσούτσος και ο συναπόφοιτος και Πρόεδρος του κόμματος του Ελληνισμού Σωτήρης Σοφιανόπουλος '56.
Ένα καίριο θέμα, στο οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά και προβληματίζει όλους μας, είναι αυτό του Ναΐσκου του Αγίου Ανδρέα που καταφέρνει και κρατιέται ακόμη όρθιος, σε πείσμα των ανεύθυνων «υπευθύνων», και μαρτυρεί το τι... παθαίνει ένα θαυμάσιο έργο όταν το... φροντίζουν αδιάφοροι «αρμόδιοι» αφήνοντάς το να γκρεμισθεί κάποια χρόνια αργότερα.
Το να διατυπωθούν συγκεκριμένες κατηγορίες προς συγκεκριμένες υπεύθυνες υπηρεσίες που ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ είναι πολύ εύκολο να γίνει. Διότι όλοι γνωρίζουμε σε ποιους ανήκει και ποιοι έχουν άμεσα ή έμμεσα την ΕΥΘΥΝΗ και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για την συντήρηση του κτίσματος αυτού (που είναι και Ορθόδοξος Ιερός Ναός και σπάνιο δείγμα γοτθικού ρυθμού και κατασκευάσθηκε από έναν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες (Ερνέστος Τσίλλερ), με έξοδα ενός μεγάλου Έλληνα (Ανδρέας Συγγρός), η χήρα του οποίου (Ιφιγένεια Συγγρού) τον κληροδότησε μαζί με όλη την περιουσία τους στο Ελληνικό Κράτος και...και...και...). Αλλά θεωρούμε ότι είναι ανώφελο να γίνει μια τέτοια συγκεκριμένη αναφορά, διότι όλοι θα καλυφθούν πίσω από τις λίγες τυπικές ενέργειες που έχουν κάνει (για να φύγει το «μπαλάκι» από πάνω τους) και θα πουν, ότι άλλος φταίει που το έργο δεν προχώρησε πιο πέρα. Και, βέβαια, ούτε εμείς οι υπόλοιποι είμαστε άμοιροι των ευθυνών, διότι κάποιοι από εμάς ή σαν εμάς ή ανάλογοι ημών είναι αυτοί οι... «αρμόδιοι» και οι... «υπεύθυνοι». Πρέπει να καταλάβουμε, ότι ΟΛΟΙ πρέπει να παλεύουμε για να γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν.
Έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πέσουν μερικά εκκλησάκια, όπως αυτό του Αγίου Ανδρέα, που σε λίγο γκρεμίζεται, ή να κινδυνεύσει να πέσει το δικό μας Σπίτι (το δικό μας είναι πάντοτε με Σ κεφαλαίο) για να ξυπνήσουμε.
---------- . ----------

12/11/2001:
Εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2001:
Εστάλη στα μέλη του Συλλόγου και στους καθηγητές η επιστολή-πρόσκληση για τον εορτασμό της Ημέρας των Αποφοίτων που θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, την ΚΥΡΙΑΚΗ 2/12/2001.
Στις 11:30 το πρωί θα ψαλεί Τρισάγιο στον ναΐσκο του Αγίου Ανδρέα (στέκεται ακόμη όρθιος παρ' όλη την αδιαφορία των «αρμοδίων»). Μετά, κατά τις 13:30, θα γίνει η καθιερωμένη συνεστίαση. Εφέτος, λόγω επισκευών στο Ανατολικό, θα στηθεί και πάλι η περίφημη θερμαινόμενη τέντα στο γήπεδο βόλλεϋ του Ανατολικού, όπως και πριν τρία χρόνια (βλέπε σελίδα «Εκδήλωση της 6/12/98»).
---------- . ----------

11/11/2001:
Εμφανίσεις μελών του Συλλόγου μας στην ελληνική τηλεόραση:
Την Κυριακή 11/11/2001, στην έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, με θέμα «Φόβος και παιδί», που παρουσίασε ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, καλεσμένοι ήσαν ο συμμαθητής μας, Γιάννης Χοϊμές Χ66, ψυχολόγος, η κα Όλγα Φιλιππίδου, διευθύντρια του περιοδικού «Παιδί και νέοι γονείς» και οι κ.κ. Γιάννης Βούρος, ηθοποιός και Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος. Η εκπομπή έγινε για να προσεγγισθεί το θέμα του φόβου στα μικρά παιδιά, με αφορμή τα γεγονότα του τελευταίου διμήνου. Ήταν μία πολύ προσεγμένη εκπομπή με συμμετοχή παιδιών, στην οποία ακούσθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, που σίγουρα βοήθησαν πολλούς, κυρίως γονείς, να δουν διάφορες πτυχές του θέματος και να προβληματισθούν για την στάση τους απέναντι στα παιδιά.
Η εκπομπή αυτή έχει μαγνητοσκοπηθεί και, εάν κάποιος θέλει αντίγραφο, μπορεί να μας το ζητήσει στέλνοντας σχετικό e-mail στη διεύθυνση: saeea@anavryta.org.
---------- . ----------

5/11/2001:
Εκλογές Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2001:
Πληροφορούμαστε ότι τουλάχιστον τρεις απόφοιτοι συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές (9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2001) για την ανάδειξη των διοικήσεων των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της χώρας.
Συγκεκριμένα, στο Εμπορικό Τμήμα του Ε.Β.Ε.Αθηνών είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό «Επιχειρηματική Δράση» ο Μιχάλης Μπαξεβάνης '70.
Στο Ε.Β.Ε.Πειραιώς είναι υποψήφιοι οι Κώστας Γιαννίδης '64 και Χρήστος Κασιμάτης '73 (συνδυασμός Πειραιάς-Ανάπτυξη).
Όσοι ψηφίζουν ας δώσουν μία από τις επιτρεπόμενες ψήφους στους ανωτέρω συναποφοίτους μας. Όσοι δεν ψηφίζουν αλλά έχουν οποιαδήποτε επαφή με μέλη των Ε.Β.Ε., τα οποία ψηφίζουν, ας τους ενημερώσουν σχετικώς και ας τους προτρέψουν να δώσουν μία από τις ψήφους τους σ' αυτούς.
Όσοι γνωρίζουν τυχόν άλλους αποφοίτους-υποψηφίους παρακαλούνται να μας ενημερώσουν σχετικώς.
---------- . ----------

3/11/2001:
Την Παρασκευή 2/11/2001, συναντήθηκαν οι εν Αθήναις ευρισκόμενοι απόφοιτοι της τάξεως του 1964, σε κεντρικό εστιατόριο, καταρρίπτοντας το μέχρι σήμερα ρεκόρ συμμετοχής τους με 79% (υπολογίζοντας μόνο τους ευρισκόμενους στην Αθήνα). Η βραδυά ήταν εκπληκτική, με πολύ κέφι, στο οποίο συνετέλεσαν τα έτερα ημίσυ των συναποφοίτων μας.
Στο ίδιο εστιατόριο βρέθηκε τυχαία και ο παλαιός μαθητής Γιάννης Χοϊμές Χ66, οπότε φαντάζεσθε τι έγινε μόλις συνειδητοποιήθηκε η κοινή παρουσία στην ίδια ...τραπεζαρία (μετά από ...τεσσαρακονταετές διάλειμμα).
---------- . ----------

1/11/2001:
Εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2001:
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου (31/10/01) αποφασίσθηκε να εορτασθεί και η εφετεινή Ημέρα Αποφοίτων στις εγκαταστάσεις του Σχολείου, την ΚΥΡΙΑΚΗ 2/12/2001, παρ' όλο που το Ανατολικό είναι υπό επισκευή και τα γήπεδα δεν είναι πλέον κατάλληλα για αθλοπαιδιές.
Έτσι θα στηθεί και πάλι, όπως πριν τρία χρόνια, η περίφημη τέντα (βλέπε σελίδα «Εκδήλωση της 6/12/98») με ακόμη πιο σύγχρονο τρόπο θερμάνσεως κλπ κλπ. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα και θα σταλεί και αντίστοιχη επιστολή σε όλους.
---------- . ----------

3/9/2001:
Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, στις 7:30 μ.μ., στους Διόσκουρους, συνεδριάζει ανελλιπώς από την ημέρα της εκλογής του (με μόνη εξαίρεση τον Αύγουστο), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και μάλιστα με αυξημένη απαρτία.
Έτσι, μεθαύριο 5/9/2001, στις 7:30 μ.μ., θα γίνει η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. με διάφορα θέματα ημερησίας διατάξεως.
Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν και να βοηθήσουν στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των επομένων εκδηλώσεων, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με κάποιο μέλος του Δ.Σ. (τηλέφωνα και e-mail θα βρείτε στην σελίδα «Το Δ.Σ. του Συλλόγου»).
---------- . ----------

3/9/2001: Στις 2 Αυγούστου 2001 απεβίωσε στο Λονδίνο, σε ηλικία 86 ετών, ο καθηγητής μας και διευθυντής αγγλικών σπουδών του Σχολείου μας και μετέπειτα Επιθεωρητής Αγγλικών Μέσης Εκπαιδεύσεως Ευάγγελος Κ. Πεγκλής. Η ταφή του έγινε στον Καραβά Κυθήρων. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
---------- . ----------

24/6/2001:
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 23 και 24/6/2001, η ΠΡΩΤΗ εκδρομή του Συλλόγου, με πούλμαν, στον παραδοσιακό οικισμό Κορυσχάδες, έξω από το Καρπενήσι.
Η επιτυχία της εκδρομής ήταν τέτοια που οι συμμετέχοντες ήδη έκαναν σχέδια για άλλες τρεις εκδρομές μέχρι το τέλος του έτους.
Το πούλμαν ήταν ολοκαίνουργο, πολυτελές και τόσο άνετο, ώστε οι διαδρομές δεν κούρασαν κανέναν. Η συμμετοχή αποφοίτων δεν ήταν η αναμενόμενη (υπήρξαν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής λόγω διαφόρων κωλυμάτων) αλλά ήταν αντιπροσωπευτική από απόψεως τάξεων (από το 1955 μέχρι το 1973). Το σημαντικώτερο είναι ότι τα 24 άτομα που συμμετείχαμε, αποτελέσαμε, όλοι μαζί, μια μεγάλη παρέα που απόλαυσε όλα τα επί μέρους στοιχεία της εκδρομής (το ταξίδι, το φαγητό, τον περίπατο κάτω από τα έλατα, τον καθαρό αέρα, το προσκύνημα στην Παναγία την Προυσιώτισσα και πολλά πολλά άλλα που δεν περιγράφονται με λόγια).
Υπεύθυνη για την εκδρομή ήταν η κα Δέσποινα Μουστάκα, σύζυγος του Βαγγέλη Μουστάκα Χ56, αρχηγός ο Γιώργος Δραμυτινός '57 και ...συνοδός καθηγητής, ο κ. Πανίτσας. Τον ...Χορό αποτελούσαν οι μαγκουροφόροι Τάσος Ολύμπιος Χ59, Νίκος Πουλάκος '62 και Χρήστος Κασιμάτης '73 με Κορυφαία την τετράχρονη κόρη του τελευταίου, Ήβη. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι σύζυγοι των αποφοίτων με πρόεδρο την σύζυγο του Προέδρου μας κα Μάγια Κάλλιου. Η επιτροπή εξέφρασε ...φρικτά παράπονα για τα φαγητά, διότι ήσαν τόσο ωραία που τις ανάγκασε να φάνε ...πολύ και να χαλάσει η περιβόητη δίαιτά τους.
Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι σχετικές φωτογραφίες με τα στιγμιότυπα, που κατέγραψε το δημοσιογραφικό ...team που ακολούθησε την εκδρομή, για να σας κάνουμε να ...ζηλέψετε περισσότερο.
---------- . ----------

8/6/2001: Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την ανάληψη της Διευθύνσεως της Χειρουργικής Κλινικής του νέου Νοσοκομείου METROPOLITAN, στο Νέο Φάληρο, από τον συμμαθητή μας Βιδιάνο Μοσχάκη '64. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον φίλο και συμμαθητή μας και του ευχόμαστε να διαπρέψει και στην θέση αυτή όπως και στις προηγούμενες. Τα τηλέφωνά του στο ιατρείο του είναι τα ίδια (βλ. πιο κάτω) και στο νέο Νοσοκομείο 4809000.
---------- . ----------

8/6/2001: Την Κυριακή 24/6/2001 βαπτίζει την εγγονή του ο συμμαθητής μας Γιώργος Δανιηλίδης '57. Δεν μας ανέφερε ούτε την ώρα ούτε την εκκλησία. Προφανώς για να μη σπεύσουν τα κανάλια και δημιουργηθεί συνωστισμός. Αλλά και να μας το έλεγε δεν θα το δημοσιεύαμε, διότι θα κινδύνευε η εκδρομή του Συλλόγου στον οικισμό Κορυσχάδες, στο Καρπενήσι, που έχει προγραμματισθεί για εκείνο το διήμερο (βλ. ανακοίνωση στις 9/5/2001, πιο κάτω). Στον αγαπητό μας συμμαθητή και ευτυχή παππού ευχόμαστε να τους ζήσει η εγγόνα και νάχει καλή φώτιση.
---------- . ----------

7/6/2001: Την Τετάρτη 6/6/2001 απεβίωσε, σε μεγάλη ηλικία, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πατέρας του συμμαθητή μας Θεόδωρου Αγγελόπουλου '61. Ήταν μία μεγάλη φυσιογνωμία που δέσποσε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής και άφησε ανεξίτηλα ίχνη και πολύτιμα παραδείγματα για τις επόμενες γενεές. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη την Πέμπτη 7/6/01 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών προεξάρχοντος του Οικομενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Εκφράζουμε και από την θέση αυτή τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας προς την χήρα του εκλιπόντος και τις οικογένειες των δύο τέκνων του.
---------- . ----------

7/6/2001 & 30/6/2001: Την Τρίτη 5/6/2001 δημοσιεύθηκε στην οικονομική εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» άρθρο για την ομιλία του συμμαθητή μας Τάκη Σουκάκου '58, με την οποία άνοιξε το 5ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EFORT (European Federation of Orthopaedics and Traumatiology), στο ξενοδοχείο «Ρόδον Παλλάς» της Ρόδου, το Σαββατοκύριακο 2-3/6/2001. Το σημαντικό στην ομιλία αυτή, του διαπρεπούς επιστήμονα, καθηγητή της Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και επικεφαλής της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας στην EFORT, είναι ότι έγινε στην αγγλική γλώσσα με ελληνικές μόνο λέξεις.
Η εφημερίδα παραθέτει και απόσπασμα της ομιλίας, την οποία φροντίσαμε και πήραμε (30/6/01) και μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ.
Πληροφορηθήκαμε, ότι αντίστοιχο δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 8/6/2001.
---------- . ----------

7/6/2001: Την Κυριακή 3/6/2001 δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό ΒΗMAgazino της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» εκτενής συνέντευξη του συμμαθητή μας και επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου μας Βασιλέα Κωνσταντίνου '58, τ. Βασιλέα της Ελλάδος. Τρεις από τις δημοσιευόμενες φωτογραφίες αναφέρονται στην ζωή του στα Ανάβρυτα. Η πρώτη παρουσιάζει τον τότε Διάδοχο με την γκρι στολή του Σχολείου. Οι άλλες δύο είναι από την ιδιαίτερα επιτυχημένη παράσταση του «Φιλοκτήτη» (Σ.Σ.: 1/7/1957 στο υπαίθριο θέατρο των Αναβρύτων), στην οποία ήταν ο κορυφαίος του Χορού.
---------- . ----------

31/5/2001:
Στις 31/5/2001 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων (πολιτικών, επιχειρηματιών, καθηγητών, ακαδημαϊκών κλπ) από πολλές χώρες, διεθνής ημερίδα διοργανωμένη από το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, του οποίου Πρόεδρος είναι ο συμμαθητής μας Κώστας Γιαννίδης '64, με την συνεργασία της Πρεσβείας της Λ.Δ. της Κίνας, με θέμα «Οικονομική εξέλιξη της Λ.Δ. της Κίνας & ο ρόλος της στην παγκόσμια οικονομία μετά την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO)».
---------- . ----------

21/5/2001:
Χθες ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Indoor Χόκεϋ (παίζεται σε γήπεδα mini-ποδοσφαίρου). Στην κατηγορία Ανδρών συμμετείχαν δύο αναβρυτινές ομάδες, ο Α.Ο.Χ. «Ανάβρυτα» (συμμετείχε για πρώτη φορά) και ο περυσινός Πρωταθλητής Α.Ο.Χ. «Άγ. Ανδρέας». Οι δύο ομάδες μας κατέλαβαν την 7η και 4η θέση αντιστοίχως. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Α.Ο.Χ. «Υμηττός», σύλλογος που ιδρύθηκε από αναβρυτινούς αλλά στην συνέχεια πέρασε σε άλλα χέρια.
Το χόκεϋ, αν και άθλημα με αρχαιοελληνικές ρίζες, μόλις τα τελευταία χρόνια κατάφερε να επισημοποιηθεί (ίδρυση Ομοσπονδίας, λειτουργία επισήμων σωματείων κλπ) στον ελληνικό χώρο (με άοκνες και πολύχρονες προσπάθειες αποφοίτων του Ε.Ε.Α.). Εξακολουθεί να αγνοείται από την Πολιτεία αλλά και από την πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν υπάρχει ούτε ένα γήπεδο να φιλοξενήσει την Εθνική Ομάδα και το μόνο επίσημο ενδιαφέρον για το άθλημα εκδηλώνεται ...δια των λόγων. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που ακούσθηκε προ καιρού από τα Μ.Μ.Ε., ότι θα κατασκευασθούν εγκαταστάσεις για το χόκεϋ, στο Ελληνικό, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, οι οποίες ...θα «ξηλωθούν» την επομένη των Αγώνων ή θα διατεθούν για άλλες δραστηριότητες, διότι το χόκεϋ «δεν ενδιαφέρει τους Έλληνες».
---------- . ----------

13/5/2001: Την Κυριακή 13/5/01, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου Αθηνών, τελέσθηκε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του τέως Γενικού Διευθυντού του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων Ηλία Τσουκαλά.
---------- . ----------

9/5/2001:
Το Σαββατοκύριακο 23 και 24/6/2001 θα γίνει η ΠΡΩΤΗ εκδρομή του Συλλόγου:
Με φροντίδα της Επιτροπής Κυριών του Συλλόγου μας, οργανώνεται εκδρομή με πούλμαν (μόνο πούλμαν - ΟΧΙ Ι.Χ.) στον παραδοσιακό οικισμό Κορυσχάδες, έξω από το Καρπενήσι, για τις 23 και 24 Ιουνίου 2001 (αναχώρηση Σάββατο 23/6/01 πρωί και επιστροφή Κυριακή 24/6/01 βράδυ). Η διανυκτέρευση θα γίνει σε πολυτελείς ξενώνες. Το κόστος για την μεταφορά (πούλμαν), την διανυκτέρευση και το πρωινό δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 δρχ το άτομο. Δεν περιλαμβάνονται τα άλλα γεύματα για να μπορεί καθένας να φάει ό,τι και όσο θέλει.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και για κράτηση θέσεως παρακαλούμε να απευθυνθείτε στην κυρία Μουστάκα (σύζ. του Ευάγγ.Μουστάκα Χ56) στο τηλέφωνο 8224235. Βεβαίως, μπορείτε να απευθύνεστε και στον υπογράφοντα είτε τηλεφωνικώς (γραφείο 5156100, οικία 8031345) είτε με e-mail (saeea@anavryta.org ή a.papapanagiotou@anavryta.org) ή στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. (τηλέφωνα και e-mail θα βρείτε στην σελίδα «Το Δ.Σ. του Συλλόγου»)).
Σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή (προκαταβάλλοντας το αντίτιμο), διότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή είναι η ΠΡΩΤΗ εκδρομή σε επίπεδο Συλλόγου. Να μη σας πω ότι το ...μισό πούλμαν έχει ήδη συμπληρωθεί (από τα ενθουσιώδη μέλη του Δ.Σ. ...συν γυναιξί και τέκνοις).
---------- . ----------

9/5/2001:
Εμφανίσεις αποφοίτων στην ελληνική τηλεόραση και παρουσίαση σε περιοδικά:
1. Το Σάββατο 5/5/01, στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Παύλου Αλέπη, στην ΝΕΤ, απολαύσαμε την παρουσία και τον λόγο (με τα πλούσια και ωραία ελληνικά) του αποφοίτου Άγγελου Χωρέμη '55, ο οποίος ήταν καλεσμένος, ως ιστορικός, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα. Μακάρι να παραδειγματίζει όλους μας η καθαρότητα του λόγου και των νοημάτων του.

2. α) Προ ολίγων ημερών, η εκπομπή Prive του MEGA, παρουσίασε συνέντευξη του αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη '59 που ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α. με μεγάλο και επιτυχημένο έργο.
β) Παρουσίαση της ζωής και του έργου του ιδίου έκανε και το περιοδικό "men", στο τελευταίο του τεύχος (No 96, Μάιος 2001), παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες. Στις λεζάντες των φωτογραφιών γράφει:
Στην αριστερή: «Ο Costas Condylis είναι από τους λίγους αρχιτέκτονες που έχουν κτίσει περισσότερους από έναν ουρανοξύστες στο Μανχάταν.»
και στην δεξιά: «The Monterey (επάνω), Trump Intl (κάτω αριστερά), The Grand Sutton (κάτω δεξιά). Όλοι οι ουρανοξύστες του Κονδύλη είναι μοναδικοί ως προς την πολυτέλεια και το ύφος της εσωτερικής διακόσμησης.».
---------- . ----------

2/5/2001: Την Δευτέρα 30/4/2001 στις 8 μ.μ., στην Στοά του Βιβλίου, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, Αθήνα, έγινε η επίσημη παρουσίαση του 1ου από τους 4 τόμους που θα κυκλοφορήσουν με τις κριτικές του εκλιπόντος συμμαθητή μας Βάϊου Παγκουρέλη '64, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 29/4/98.
Ο πρώτος τόμος, που παρουσιάσθηκε και κυκλοφορεί, με τίτλο ΛΟΓΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ - Τόμος α' - ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ, περιλαμβάνει τις κριτικές του για το αρχαίο θέατρο ενώ οι επόμενοι 3 θα περιλαμβάνουν τις κριτικές του για το παγκόσμιο θέατρο (2 τόμοι) και για το νεοελληνικό θέατρο (1 τόμος).
Την έκδοση των 4 τόμων έχουν αναλάβει τα «Ελληνικά Γράμματα» (με τον ως άνω γενικό τίτλο «Λόγος θεάματος») και την επιμέλεια ο θεατρολόγος Γιώργος Πεφάνης. Την όλη φροντίδα έχει η σύζυγος του Βάϊου, Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη, γνωστή μεταφράστρια βιβλίων και θεατρικών έργων.

Η ανωτέρω ανακοίνωση εντοπίσθηκε στις εφημερίδες «Τα Νέα» (Πέμπτη 26/4/01, σελ. 31) και «Τύπος της Κυριακής» (Κυριακή 29/4/01, σε ολοσέλιδη καταχώρηση), στα πλαίσια αφιερωμάτων τους για την ζωή και το πλούσιο έργο του Βάϊου. Ρεπορτάζ από την εκδήλωση υπάρχει στην εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος» της Τετάρτης 2/5/2001.

Στο σημείωμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται:
«Ο Βάϊος Παγκουρέλης, που σπούδασε φυσικός, μπήκε στη δημοσιογραφία το 1972 και, σύντομα, πέρασε στο «ΒΗΜΑ» και στο πολιτιστικό ρεπορτάζ με κύριο αντικείμενο το θέατρο που αγάπησε ιδιαίτερα. Όταν η εφημερίδα έκλεισε, συνέχισε στην ΕΡΑ, ως υπεύθυνος - δραστήριος, με ιδέες, προωθώντας πολλούς νέους ανθρώπους - του τμήματος Λόγου και Θεατρικών Εκπομπών και στον «Ελεύθερο Τύπο», ως κριτικός θεάτρου ενώ, παράλληλα, δίδασκε, έγραφε σε άλλα έντυπα αλλά ασχολήθηκε και πρακτικά με το θέατρο, μέσα από την ομάδα «Σμίλη» που ίδρυσε με μαθητές του.
Ο Βάϊος Παγκουρέλης φεύγοντας άφησε. πίσω την αύρα ενός ανθρώπου που πολύ αγάπησε το θέατρο και που άσκησε κριτική, ψύχραιμα, με θάρρος, με ειλικρίνεια, κάποτε σκληρά και αυστηρά αλλά πάντα με Ήθος.».
Και, πιο κάτω, το σημείωμα κλείνει γράφοντας:
«Τέσσερις τόμοι που θα πιστοποιήσουν αυτό που, όπως είχε γράψει, ήταν ο γνώμονάς του: «Το θέατρο είναι ένα ιδανικό πεδίο για να ασκηθεί η ταπεινοφροσύνη μας»».

---------- . ----------

25/4/2001: 32 μέλη του Σ.Α.Ε.Ε.Α έχουν ήδη ενταχθεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του site (διευθύνσεις e-mail "@anavryta.org") που αναφέρεται πιο κάτω. Όσοι έχετε προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail address) στείλτε μήνυμα στην διεύθυνση mailmaster@anavryta.org για να ενταχθείτε στο σύστημα ταχυδρομικών διευθύνσεων του Συλλόγου και να αποκτήσετε την δική σας διεύθυνση @anavryta.org. Ενημερώστε σχετικά και όποιον άλλον συμμαθητή μας γνωρίζετε ότι έχει e-mail address.
---------- . ----------

25/4/2001: Η τάξη του 1964 ετοιμάζει re-union ή, επί το ελληνικότερον, ανασυγκρότηση/ανασύνταξη/αναζωογόνηση κλπ. Η συνάντηση προβλέπεται να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου ε.έ. και, πέραν των άλλων, θα περιλαμβάνει και εκδρομή σε νησί. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι συμμαθητές του 1964 μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Βιδιάνο Μοσχάκη '64 στα τηλέφωνα 6724054 και 6722402.
---------- . ----------

27/3/2001: Έχει ήδη ενεργοποιηθεί και λειτουργεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του site (διευθύνσεις e-mail "@anavryta.org") και πολλοί απόφοιτοι, που έχουν πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο Internet, επικοινωνούν με ηλεκτρονική αλληλογραφία. Επί πλέον, θα ενημερώνονται γρηγορώτερα για διάφορα νέα ή εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Οι ιδεατές ηλεκτρονικές διευθύνσεις (virtual e-mail addresses) που ισχύουν για τους αποφοίτους είναι της μορφής a.epwnymo@anavryta.org, όπου a.epwnymo είναι το αρχικό του ονόματος του αποφοίτου, ακολουθούμενο από τελεία και από το επώνυμό του.
Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική διεύθυνση του αποφοίτου Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64 είναι a.papapanagiotou@anavryta.org.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και για ενεργοποίηση της δικής τους ηλεκτρονικής διευθύνσεως @anavryta.org, τα ενδιαφερόμενα μέλη του Σ.Α.Ε.Ε.Α. μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του site, Ανδρέα Παπαπαναγιώτου '64, στέλνοντας μήνυμα στην διεύθυνση mailmaster@anavryta.org ή τηλεφωνόντας στα τηλέφωνα 5156100 (γραφείο) ή 8031345 (σπίτι) ή στέλνοντας FAX στο 5156090.
---------- . ----------

27/3/2001: Έχει εγκατασταθεί εδώ και καιρό στην Αθήνα ο συμμαθητής μας Βιδιάνος Μοσχάκης '64, ο οποίος, μετά την αποφοίτησή του, είχε πάει στην Αγγλία όπου σπούδασε και εργάσθηκε για πολλά χρόνια ως ιατρός χειρουργός εντερολόγος και ογκολόγος. Για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του (...αχρείαστος να' ναι), τα τηλέφωνά του είναι 6724054 και 6722402 και, όπως μας δήλωσε, οι επισκέψεις των μελών του Συλλόγου στο ιατρείο του θα γίνονται δωρεάν.
[Σημ.Συντ.: Η ανακοίνωση αυτή γίνεται με καθυστέρηση επειδή άργησε να ενεργοποιηθεί η παρούσα σελίδα "Τα Νέα του Συλλόγου".]

---------- . ----------

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε και αναγγέλουμε τον θάνατο του συμμαθητή μας, αποφοίτου 1955, Γιάννη Σακελλάριου στις 20 Μαρτίου 2001. Στην κηδεία του, που έγινε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2001 από την Αγία Σκέπη Παπάγου, παρευρέθησαν πολλοί απόφοιτοι, ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Απόστολος Κάλλιος, ο Α' Αντιπρόεδρος Γιώργος Δραμυτινός και ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Πουλάκος, ο οποίος και αποχαιρέτησε εκ μέρους όλων μας, με συγκινητικό επικήδειο λόγο, τον εκλιπόντα συμμαθητή μας. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
---------- . ----------

Στις 8 Μαρτίου 2001 απεβίωσε ο φιλόλογος καθηγητής του Σχολείου μας Γεώργιος Τάττης. Η κηδεία του έγινε την επομένη στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Τον εκλιπόντα, ο οποίος αγαπούσε πολύ τα Ανάβρυτα και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, αποχαιρέτησε εκ μέρους όλων μας ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Πουλάκος '62 με λίγα θερμά λόγια.
---------- . ----------

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ 2001 ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2001, στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Ledra Marriott, στην Αθήνα, έγινε η κοπή της βασιλόπιττας σε συνδυασμό με Γενική Συνέλευση των μελών για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Η προσέλευση αποφοίτων μετά των κυριών τους ήταν εντυπωσιακή δίνοντας στο νεοεκλεγέν Δ.Σ. όχι απλώς την αισιοδοξία ότι θα έχει την επιθυμητή ανταπόκριση στις εκδηλώσεις και στα έργα που θα προγραμματίσει αλλά και την αίσθηση του μεγέθους της υποχρεώσεως που αναλαμβάνει, ώστε να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των μελών του Σ.Α.Ε.Ε.Α.
Η παρουσία των κυριών, δυναμική όπως πάντοτε, ανανέωσε την διαβεβαίωση ότι θα είναι στο πλευρό και του νέου Δ.Σ.
Την πίττα έκοψε ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Ευάγγελος Αγγελάκος και το νόμισμα έπεσε στη σύζυγο του αποφοίτου Γιώργου Τσαρούχη '59.
Αμέσως μετά έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου 15μελούς Δ.Σ.
Οι υποψήφιοι ήσαν 18, από τους οποίους εξελέγησαν οι Γιώργος Δραμυτινός '57 και Νίκος Πουλάκος '62, οι οποίοι ισοψήφισαν στην πρώτη θέση και, κατ' αλφαβητική σειρά, οι Χρήστος Γιαγδζόγλου '56, Γιώργος Δανιηλίδης '57, Άρης Εμμανουήλ '64, Απόστολος Κάλλιος ΄56, Χρήστος Κασιμάτης '73, Κώστας Κωστής '60, Μιχάλης Μπαξεβάνης '70, Π.Μπούχερτ '64, Τάσος Ολύμπιος Χ59, Κώστας Παπανδρέου '61, Ανδρέας Παπαπαναγιώτου '64, Παντελής Πεχλιβανίδης '61 και Στέλιος Σώκος '64 με αναπληρωματικούς τους Γιώργο Κόντο '62 και Μελέτη Καραμπίνη '73, κατά σειρά.
Εξελέγησαν, επίσης, οι Εμμανουήλ Πινακουλάκης '55 και Κώστας Κατσιγιάννης '72 ως μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής με αναπληρωματικό τον Βασίλη Τσιπά '74.
Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως διατέθηκε το CD-ROM 2 στην πλήρη του μορφή. Στο CD-ROM αυτό περιλαμβάνονται ΟΛΑ τα τεύχη του περιοδικού «ΑΝΑΒΡΥΤΑ» και όλες οι επετηρίδες του Συλλόγου ακόμη και η αγγλική τους έκδοση "ANAVRYTA ANNUAL".

---------- . ----------


Στείλτε μας e-mail στη διεύθυνση: saeea@anavryta.org και γράψτε μας νέα δικά σας ή άλλων αποφοίτων και καθηγητών του Σχολείου.